Időszakos böjt pozitív és negatív hatásai hölgyek esetében

Időszakos böjt pozitív és negatív hatásai hölgyek esetében
2023.01.04.

Az időszakos böjt (időben korlátozott étkezés) egyes pozitív és negatív hatásai hölgyek esetében

Gyakran felmerül az a kérdés hölgy Ügyfeleink által, hogy érdemes-e kipróbálniuk az időszakos böjtöt (Intermittent fasting).
Ez egy nagyon összetett és egyéni kérdés, ugyanis bizonyos esetekben remekül működhet, ugyanakkor vannak olyan esetek is, ahol inkább káros hatást fejthet ki (a hozzánk fordulók többségére inkább ez utóbbi igaz). Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy mely esetekben lehet pozitív hatással az időszakos böjt fontos megértenünk, hogy mi történik általa – teljesség igénye nélkül.

A böjt során többek között elindul a szervezetünkben az úgynevezett autofágia, azaz sejtönemésztés folyamata, amely a sejteken belüli kórokozókat is képes elpusztítani, továbbá hozzájárulhat az oxidatív stressz és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez.
Azokban az esetekben pedig, ahol nagyobb a súlyfelesleg, magasak a vércukor értékek és fennáll az úgynevezett metabolikus szindróma, az időszakos böjt segíthet a testsúly csökkentésében, és ez által az optimális vércukor és vérzsír szintek elérésében.

Azonban minden esetben tisztában kell lennünk az adott illető általános állapotával: van-e bármilyen krónikus fertőzése, fennáll-e kezelt hormonális zavar, vannak-e alvás problémái, esetleg a HPA, azaz a stressztengelye milyen mértékben érintett. Bizonyos esetekben, például krónikus fertőzés esetén (MSIDS), az emésztőrendszer pihentetése és az időszakos böjt a már említett autofágia folyamata által segíthet, (azonban itt fontos megemlíteni, hogy egyes kórokozók támogathatják az autofágia folyamatát saját növekedésük érdekében).
Egy nyolc hétig tartó kutatásban termékeny korú és menopauzán átesett túlsúlyos hölgyeket vizsgáltak, akik 4-6 óráig terjedő táplálkozási ablakban étkeztek. A kutatásban a következő hormonok szintjeit vizsgálták minden résztvevőnél: dehidroepiandroszteron (DHEA), androsztendion, tesztoszteron, szexuál hormon kötő fehérje (SHBG). Ösztrogén és progeszteron szinteket viszont csak a menopauzán átesett hölgyeknél monitorozták (a termékenykorú hölgyek esetében a ciklussal járó szintváltozások miatt ezen hormonokat nem vették figyelembe).
A kutatás eredményeként megfigyelték, hogy a tesztoszteron és az androsztendion szintje egyik esetben sem változott, a DHEA-szint a normál tartományon belül maradt, azonban csökkent (!) ebben a nyolc hétig tartó időszakban. A DHEA-szint csökkenése termékeny korú hölgyek esetében abból a szempontból aggasztó megfigyelés, hogy a DHEA-hormon pozitívan befolyásolja a petefészek funkciókat és a petesejtek minőségét (egyes orvosok ezen okból javasolnak babatervezési időszakban pácienseiknek akár DHEA-tartalmú hormonkészítményt is). (F1)

Nem ez az első és egyetlen kutatás, ami azt állapította meg, hogy az időszakos böjt azokban az esetekben, ahol a szervezet stresszszintje relatíve alacsony, pozitív hatást válthat ki. Ezzel szemben olyan esetekben, amikor a szervezet már alapból több stresszhatásnak (biológiai és/vagy szocio-pszichológiai értelemben) van kitéve, mint például: alvásproblémák, meglévő autoimmun egészségügyi kihívások, hormonális egyensúlytalanságok vagy krónikus fáradtság, az időszakos böjt csak egy újabb stresszfaktor a szervezet számára. Azon hölgyek számára, akik gyermeket szeretnének vállalni, hormonális egyensúlytalansággal és/vagy inzulinrezisztenciával küzdenek (alacsony testzsírszázalék mellett!), illetve a HPA-(stressz)tengelyük is érintett, akkor egyéni szempontokat figyelembe véve nem tanácsos átmenetileg az időszakos böjtöt alkalmazni; az esetükben sokkal inkább egy kiegyensúlyozott, makro- és mikrotápanyagokban gazdag étrend követése az optimális megoldás.

Számos előnye mellett tehát, NE kezdj még időszakos böjtbe, ha az alábbiak közül valamelyik igaz Rád (teljesség igénye nélkül):

  • HPA-(stressz)tengely érintettség
  • Diagnosztizált hormonális egyensúlytalanság (pl. Hashimoto)
  • Nehezített gyermekvállalási célok (pl. alacsony AMH) és/vagy alacsony testzsírszázalék
  • Bármilyen étkezési zavar
  • Atipikus inzulinrezisztencia (IR), pl. Endometriózis esetén
  • Fennálló autoimmun egészségügyi állapot
  • Nagyfokú családi, munkahelyi, érzelmi stressz (F1)

Kassai-Kaddoura Dina Kolléganőnk


Források:
F1: PMID: 3620327: Effect of time-restricted eating on sex hormone levels in premenopausal and postmenopausal females

További források:
PMC5411330: Impact of intermittent fasting on health and disease processes
https://chriskresser.com/intermittent-fasting-the-science-behind-the-trend/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!