Hús, tenger gyümölcsei, tojás és konyhai zsírok

Hús, tenger gyümölcsei, tojás és konyhai zsírok
2024.06.05.

Hús, tenger gyümölcsei, tojás és konyhai zsírok

alacsony FODMAP-ok?

A gyümölcsök, zöldségek és a gabonák szénhidráttartalmuktól és összetételüktől függően különböző mennyiségű FODMAP-ot tartalmaznak. De mi a helyzet más élelmiszerekkel, mint például a hússal (beleértve a baromfihúst), a tojással, a tenger gyümölcseivel, valamint a zsírokkal és az olajokkal? A válasz az, hogy természetesen alacsony FODMAP tartalmúak!

Húsok – például csirke, sertés, marha, borjú, pulyka
A húsban, vadhúsban és baromfiban található fő makrotápanyagok a fehérje és a zsír. Bár az állatok húsa még élő állapotukban tartalmaz szénhidrátot glikogén formájában (izom glikogén), ennek mennyisége jelentősen lecsökken, mire becsomagolják és eljut a helyi üzletekbe.
Ügyelj arra, hogy natúr húsokat válassz, amikor üzletben vásárolsz, vagy húst rendelsz egy étteremben. A pácolt húsok magas FODMAP-összetevőket tartalmazhatnak, például fokhagymát, mézet és almaszószt. A Monash FODMAP alkalmazásban (https://www.monashfodmap.com/ibs…/i-have-ibs/get-the-app/) rengeteg alacsony FODMAP szósz, fűszer, gyógynövény és ízesítő közül választhatsz.

Tenger gyümölcsei – például halak (tonhal, makréla, lazac), fésűkagyló, kagyló, tintahal, garnélarák, rák, kagyló
A tenger gyümölcsei elsősorban fehérjékből és zsírokból állnak (a tenger gyümölcsei típusától függően) és vagy csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem tartalmaznak szénhidrátot. Ráadásul gazdag a mikrotápanyag tartalmuk (azok a tápanyagok, amelyekre kis mennyiségben van szükségünk a test optimális működéséhez), így a tenger gyümölcsei kiváló lehetőséget kínálnak a mindennapi étkezésekhez. Az ízesítetlen, konzerv halak, mint a tonhal és a lazac, sokoldalú és kényelmes fehérjeforrások, ha egy gyors ebédet szeretnél összeállítani!

Tojás
A tojás nagyon kis mennyiségben tartalmat csak szénhidrátot. Egy normál tojás (41 g) 0,3 g szénhidrátot, 5,1 g fehérjét és 3,9 g zsírt tartalmaz.
A tojás kiváló fehérjeforrás is, hiszen tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes esszenciális aminosavat. Az aminosavak a fehérjék „építőkövei”, némelyikük pedig „esszenciális”, mivel szervezetünk nem tudja ezeket saját maga előállítani, vagyis étrendünkből kell beszereznünk. A fehérje segíti izmaink és sejtjeink növekedését, helyreállítását és megfelelő működését. Ezentúl a tojásfehérje biológiai hasznosulása kifejezetten magas.
A Heart Foundation jelenleg nem szab határt a hetente elfogyasztható tojások számában, mivel minimális hatással van a vér koleszterinszintjére és a szív egészségére.

Konyhai zsírok
A főzéshez használt olajok, mint például a repce-, olíva-, avokádóolaj stb., természetesen alacsony FODMAP-tartalmúak, mivel zsírsavakból épülnek fel, azaz nem tartalmaznak szénhidrátot és fehérjét.
Az ízesített olívaolajok is alacsony FODMAP-tartalmúak. A hozzáadott összetevő (pl. fokhagyma) aromás íze bekerül az olajba anélkül, hogy a FOMDAP-ok belemosódnának az olajba, mivel csak vízben oldódnak.
A vaj 80% vagy több zsírt, körülbelül 15-17% vizet és minimális mennyiségű tejszárazanyagot és sót tartalmaz. Elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaz annak ellenére, hogy tejszínnel vagy tejjel készült. A vaj feldolgozása során a tejszínt vagy a tejet összerázzák, és a laktózt tartalmazó tejszerű folyadékot eltávolítják, így csak a zsír marad vissza, amelyet vajjá kell feldolgozni. A ghí a vaj tisztított formája, ami szintén alacsony FODMAP-tartalmú. A ghí-t a vaj megolvasztásával és a tej szilárd részének eltávolításával készítik, a folyékony zsírokat hátrahagyva.

Forrás: https://www.monashfodmap.com/…/meat-seafood-eggs-and…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!