Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Folytatjuk a „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ című bejegyzésünket… A cikk első része június 9-énél vagy a weboldalon olvasható. Mindenképp érdemes azzal kezdeni: https://taplalkozasbeallitas.hu/hisztamin-erzekenyek-integrativ-etrendi-protokollja/ Legutóbb megbeszéltük, hogy miért kell nagyon komplexen kezelni ezt a kérést és hogy önmagában miért nem ellenségünk a hisztamin (sem a szervezetünkben, sem az ételekben).
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hisztamin-érzékenység okoz panaszokat, mindenképp érdemes a 6 fő ételallergén csoportot kerülni, legalább átmenetileg (érdekes módon ez a 6 ételcsoport okozza az emberiség ételallergiás panaszainak nagyjából 85-90%-át). Minden egyes allergiás reakció össz (total) IgE emelkedéssel jár (az anafilaxiás sokk is), mely folyamat során citokinként HISZTAMIN keletkezik.
A 6 fő allergén kerülése „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokolljában”‘™ mindenképp és minden körülmények között indokolt és javallott is. Mindennek lehet még egy igen hatékony kiegészítése: ha az Érintett rendelkezik egy saját ételallergia panellel is (IgE). Kertész Niki mindezt saját Gyermekei példáján tanulta meg és ez nagyon jó kiegészítés lehet többek között pollenasszociált kereszt- vagy ételallergiák esetén, pl.: Nyírfapollen allergia és alma; Fekete üröm allergia és zeller, stb.
Amennyiben személyre szabottak szeretnénk maradni, a fő allergének kerülésén túl mindenképp ajánlott egy össz (total) IgE-szintet és egy ételallergia panelt nézetni hisztamin-érzékenység gyanúja esetében, mint abszolút minimum. Fontos megjegyezni, hogy az allergia-tesztek eredményei mindig egyediek, tehát ha valaki allergiás a banánra, ez nem jelenti azt, hogy általánosságban minden hisztamin-érzékenyre ugyanez igaz…
A DAO enzim főleg a vékonybélben (!), májban és fehérvérsejtekben található, a placenta képes belőle hihetetlen mennyiséget termelni, tehát ha valakinek a várandósság alatt emelkedett hisztaminszinttel együtt járó panaszai mutatkoznak (pl. ekcéma vagy csalánkiütés), akkor ott évtizedek óta óriási egyensúlytalanságok „bújnak” meg a háttérben és ez már a születendő gyermeket is komolyan érinteni fogja (metilációs zavarok, pl. ADHD). Meg kell jegyeznünk, hogy a DAO-enzim hiánya egyben (vagy nem más, mint) tápanyaghiányos civilizációs probléma, ugyanis a stressz és stresszgátló hormonok szintézise nagyjából ugyanazokat a mikrotápanyagokat igényli, mint a DAO-enzim! Mindezekből kifolyólag az erős hisztamin-érzékenység is akkor bukkan a felszínre, mikor a stresszrendszer bedőlt…
az alkoholos italok (bor, sör, pezsgő) nem csak magas hisztamintartalmúak lehetnek, de ugyebár blokkolják a DAO enzim aktivitását is. Aki emellett veleszületetten kevesebb acetaldehid-dehidrogenéz enzimet termel, annak ebben az ördögi körben kész is a katasztrófa… ha kipirosodunk egy kis bortól, akkor vagy menjünk laborba egy DAO-enzimszintet nézetni vagy sürgősen szerezzünk be megfelelő minőségben a fenti mikrotápanyagból…
A mai cikk végén még megjegyezném (mielőtt a MASZTOCITÓZISSAL, a BÉLBEN TERMELŐDŐ hisztaminnal és a hisztaminliberációval legközelebb befejezzük „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ sorozatunkat), hogy a DAO enzim az idegrendszer számára NEM elérhető, azaz, amennyiben a hisztamin-érzékenység idegrendszeri panaszokat okoz (márpedig tapasztalataink szerint a Lyme-kórral „diagnosztizáltak” igen komoly hányada nem Lyme-beteg, „csak” hisztamin-érzékeny. Szemrángatózás, érzéskiesések, végtag-bizsergés, stb.), akkor a metilációs egyensúlyok további, konkrét támogatása indokolt (pl. B12 kúra), nem lesz kielégítő a DAO-enzim támogatás, sem a megfelelő, hypoallergén + alacsony FODMAP (fruktózfelszívódási-zavar) étrend…
Folytatjuk…Bartha Ákos
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/1517493828301376/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!