Három gyors és egyszerű uzsonna ötlet

Három gyors és egyszerű uzsonna ötlet
2022.12.11.

Ebben a másfél perces videóban, három gyorsan és egyszerűen elkészíthető uzsonna ötletet mutatunk meg Nektek!

Sós-pörkölt makadámdió norival

A piacra ahová járok, a “magosnál” nem mindig van makadámdió, főleg nem sós és pörkölt változatban. Viszont ha épp van, veszek egy keveset és otthon megcsinálom magamnak! Megéri, mert nagyon finom!

  • 10 dkg natúr makadámdió
  • 1 ek. folyékony kókuszolaj
  • két csipet só
  • opcionálisan egy darabka algalap (nori), kisebb darabokra tépkedve

Egy tálban összekeverjük a makadámdiót, az olajat és a sót. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk az algával és 180 fokra előmelegített sütőben (nem légkeverésen!) 7-8 percig sütjük. Kb. 4-5 perc után érdemes átkeverni, hogy egyenletesebben piruljon. Édesanyámat idézve: “figyelni kell, mint egy sas, mert egy pillanat alatt megéghet! Semmiképp ne akkor kezdj el valakivel telefonon beszélni!”

Étcsokiba mártott banán és diófélék

  • kb. 8 dkg 85%-os étcsokoládé, darabokra törve
  • 80 ml kókusztej
  • 1 éretlenebb banán, szeletelve
  • pár csipet őrölt fahéj
  • opcionálisan liofilizált gyümölcspor (épp volt itthon málnapor)
  • 1-2 marék vegyes dióféle és aszalvány (mandula, paradió, kesudió, törökmogyoró, mazsola, stb.)

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a kókusztejjel. A banánt felszeleteljük, megszórjuk őrölt fahéjjal, majd egyenként belemártogatjuk az olvasztott csokiba. Tányérra tesszük, megszórjuk gyümölcs porral, végül betesszük a hűtőbe 30-60 percre dermedni. Egyéb dióféléket, cukrozatlan aszalványokat is érdemes étcsokiba mártani, finom uzsonna vagy desszert lehet. A boltokban kapható étcsokiba mártott diófélék hozzáadott cukortartalma meglepően magas (kb. 30-35 gramm/100 gramm). A házi, magasabb kakaótartalmú étcsokival készült változatban annál biztosan kevesebb lesz. Pl. ehető ajándéknak is remek ötlet egy befőttes üvegben, szép címkével, szalaggal díszítve.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!