Gyulladásos bélbetegségek és a Boswellia serrata kivonata

Gyulladásos bélbetegségek és a Boswellia serrata kivonata
2020.11.02.

Két, sajnos egyre inkább közismert betegség kapcsán ismertetjük az Indiai tömjénfa vagy Boswellia serrata kivonatának hatásaival foglalkozó szakirodalmat.

Colitis ulcerosa (vastagbél-gyulladás) és Boswellex:

Jelenlegi álláspont szerint a leukotriének szerepet játszanak a colitis ulcerosa gyulladásos folyamataiban. A Boswellia serrata kivonat hatékonyságát hasonlították össze a forrásban megadott vizsgálat során a szulfaszalazinével colitis ulcerosában szenvedő betegek esetében: a Boswellia serrata kivonatot kapó pácienseknél látványosabb és nagyobb mértékű volt a javulás, mint a szulfaszalazinnal kezelteknél. A kivonattal kezelteknél 82 %-os volt a javulás aránya. A hosszabb távú betegkövetés során is hasonló adatokat figyeltek meg (F).

Crohn-betegség és Boswellex:

A mellékelt klinikai vizsgálat során a Boswellia serrata kivonat és a meszalazin hatékonyságát hasonlították össze akut Crohn-betegségben szenvedőknél. A vizsgálatba bevont betegek közül 44-en kaptak növényi kivonatot és 39-en hagyományos gyulladásgátló gyógyszert, a meszalazint. A Boswellia kivonattal és a meszalazinnal kezelt betegeknél is jelentősen csökkent a Crohn-betegség aktivitási indexe, így azt a következtetést vonhatták le a kutatók, hogy a Boswellia serrata kivonat olyan hatékony a Crohn-betegség kezelésében, mint a meszalazin (F).

Egy további randomizált, kettős vak, placebokontrollos, párhuzamos csoportos összehasonlítás során 102 beteget vontak be, ahol is a kivonat hatásait vizsgálták a Crohn-betegek állapotára. Mindez a Crohn-betegség aktivitási indexe alapján zajlott (CDAI). A CDAI 90 ponttal csökkent a kivonattal kezelt csoportban (F).

Források:

Boswellia serrata, Alternatív Medicine Review /3(N2) 165-167 (2008).

World Health Organization: WHO Monographs on Selectec Medicina! Plants 4, 48-60 (2002).

https://taplalkozasbeallitas.hu/termek/booster-csomag/https://www.paleocentrum.hu/…/Boswellex-Forte-60-kapszula

Kedvezményes kód: TB2015 (minden termékre)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!