Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj

Gyógynövények és fűszerek – Cassia fahéj
2023.03.16.

Gyógynövények és fűszerek harmadik rész: Cassia fahéj (Cinnamomum cassia)

A fahéj kumarint tartalmaz. A kumarin egy kémiai vegyület, amely számos növényben megtalálható. Aromás, édes illata és íze van, ezért gyakran adják illatosítókhoz és kozmetikumokhoz. Véralvadásgátló gyógyszerek, mint például a Warfarin és a Coumadin előfutáraként is használják, mert elősegíti a vérkeringést és megakadályozza a vérrögképződést.

Változó mennyiségben található meg kumarin a különböző márkájú fahéj termékekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megállapította, hogy a jól tolerálható napi kumarin bevitel 0,1 mg/kg (ez egy 70 kg-os személynél nagyjából 7 mg-ot jelent).

Sok különböző élelmiszer tartalmaz kumarint, de általában nagyon kis mennyiségben, jóval a napi javasolt mennyiség/testtömegkilogramm határ alatt. Kivétel a Cassia fahéj, amely az egyik legkoncentráltabb természetes kumarin-forrás. Már néhány teáskanál cassia fahéj is túllépheti az ajánlott napi határt.

Források:
https://draxe.com/nutrition/coumarin/
https://www.vanderbilt.edu/olli/class-materials/2016SummerWellnessSpices.pdf

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!