Gyógyhatású, alternatív készítmények ízületi gyulladás esetén

Gyógyhatású, alternatív készítmények ízületi gyulladás esetén
2021.03.31.
A World Journal of Orthopedics 2018. novemberi számában megjelenő beszámoló összefoglalta az ízületi gyulladás kezelésében használt táplálék-kiegészítők alátámasztására szolgáló bizonyítékokat. Az ízületi gyulladás krónikus jellege miatt is érdemes a bizonyítottan hosszú távon is biztonsággal alkalmazható kiegészítők használatára gondolni, különösen azért, mert a jelenlegi kezelések, például a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel elérhető ugyan fájdalomcsillapítás, de nincsenek hatással a degeneratív progresszióra (!), és súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. – jegyzik meg konkrétan a szerzők.

Noha sok étel és étrend-kiegészítő hasznos lehet, a felülvizsgálat az olívaolajra, a D3-vitaminra, a kurkuminra és a karnozinsavra összpontosított, mely utóbbi a zsályában és a rozmaringban fordul elő. Az olívaolaj csökkenti a gyulladáskeltő citokinek felszabadulását, és fokozza az ízületi folyadékban jelenlévő „síkosító” fehérje termelődését. Az olajfalevél kivonatról kimutatták, hogy stimulálja a hialuronsav szintézisét, amely szintén részt vesz az ízületek „kenésében”. A kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, de egyik metabolitja javíthatja a vércukor-toleranciát, ezáltal csökkentve a káros, előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) képződését.

Megállapították még, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetén a D-vitamin-hiány hozzájárul a betegség kialakulásához! A karnozinsav hozzájárulhat a porcok egészségéhez, emiatt a rozmaring-kivonat (és a rendszeres rozmaring fogyasztás) is hasznos lehet.
 
„Ezek a természetes étrend-kiegészítők a legkorszerűbb megoldást jelenthetik erre a nehéz és komplex egészségügyi problémára” – jegyzik meg a szerzők. „Érdemes megjegyezni, hogy ezen kiegészítők közös pozitív tulajdonsága a természetben való hozzáférhetőségük, amely hatalmas előnyt jelent az élelmiszer- és gyógyszeripar számára, valamint az, hogy kevés a mellékhatásuk, amely lehetővé teszi a biztonságos felhasználásuk széles körét”.
 
Ezen a kutatási területen egyik kedvenc, összetett hatású alapanyagunk az indiai tömjénfa-kivonat (boswellia serrata – pl. Forte-Boswellex). Egy kettős vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban a Boswellia kivonat igen jótékony hatásúnak bizonyult térd osteoarthritisben szenvedő betegeknél. A placebo csoporthoz viszonyítva a Boswellia csoport betegeinél jelentősen csökkent a térdfájdalom valamint a duzzanat is, és csökkent a mozgásbeli korlátozottságuk. Egy további vizsgálat során a Boswellia hatását szintén placeboval hasonlították össze rheumatoid arthritisben (RA) szenvedőknél.
 
 
 
Forrás:
Ravalli S, Szychlinska MA, Leonardi RM, Musumeci G. Recently highlighted nutraceuticals for preventive management of osteoarthritis. World J Orthop 2018; 9(11): 255-26. Boswellia serrata: Alternative Medicine Review Monograph Vol. 13 N2 165-167 2008.
 
Tóth Vivien
 
 
https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgal…/age-reader-meres/
 

Ajánlott termékek:
https://nutribalance.hu/termek/freyagena-balance-forte-boswellex/
https://nutribalance.hu/termek/gal-d3-vitamin/
https://nutribalance.hu/termek/gal-biocurcumin/
https://nutribalance.hu/termek/gal-biocurcumin-forte/
https://nutribalance.hu/termek/gal-k2d3/
https://nutribalance.hu/termek/gal-k2d3-forte/
https://nutribalance.hu/termek/gal-q10-lazacolaj/
https://nutribalance.hu/termek/pharma-nord-bio-omega-7-60db-kapszula/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!