Funkcionális élelmiszerek jelentősége a mediterrán étrendben

Funkcionális élelmiszerek jelentősége a mediterrán étrendben
2018.12.26.
Bizonyos funkcionális élelmiszerek jelentősége a mediterrán étrendben: az olívaolaj, a bogyós gyümölcsök és a méz szerepe a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A már jól ismert hagyományos mediterrán étrendet (MedDiet) gyakran hozzák összefüggésbe a hosszú élettel és a jobb életminőséggel, mert csökkenti a leggyakoribb krónikus megbetegedések, pl. a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának kockázatát. Világszerte ezek a vezető halálozási okok között szerepelnek.

  • A MedDiet egyik legismertebb összetevője egy nagyon komplex tápanyagforrás: az olívaolaj, ami főszerepet játszik a zsírbevitelükben. Évszázadok óta nyersen is fogyasztják és főzéshez is gyakran használják.
  • A Földközi-tenger térségében friss és feldolgozott eper és málna is gyakran kerül az asztalra. A bogyós gyümölcsök már világszerte felhívták a tudományos társaságok és a fogyasztók figyelmét az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásuk miatt.
  • Az olívaolaj és a bogyós gyümölcsök mellett a védőhatású fitokemikáliákban és antioxidánsokban gazdag méz is a mediterrán étrend szerves része. A közelmúltban minősítették ráadásul funkcionális élelmiszerré is.
  • Számos tudományos áttekintés (review) epidemiológiai vizsgálatokból származó legújabb bizonyítékokkal bemutatta már, hogy a fent említett élelmiszerek a különböző típusú szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és előrehaladására gyakorolt pozitív, azaz megelőző hatását.

* Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: mi gluténmentes és alacsony acelluláris szénhidrát-bevitel alapon javasoljuk a mediterrán étrendet, elsősorban mérsékelt anyagcsere-profilokban. Valamint normál esetben a méz ideális napi bevitele (15)20-40 gramm/nap.

Fordította: Laurien van Noortwijk

Forrás: Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Nov 13:1-28.
Relevance of functional foods in the Mediterranean diet: the role of olive oil, berries and honey in the prevention of cancer and cardiovascular diseases.
Battino M et al.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!