Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
Az elégtelen jódbevitel előfordulása várandósság alatt világszerte: szisztematikus áttekintés és metaanalízis (Absztrakt)
Háttér/Célok
A várandós nők esetében a jódhiány összefüggést mutat a magzat növekedésének és fejlődésének károsodásával. Ennek a tanulmánynak a célja az volt, hogy megbecsülje az elégtelen jódbevitel előfordulását a világ különböző régióiból származó várandós nőknél.
Módszerek
2021. április 10-ig a PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta- Analysis) irányelvei alapján, 5 elektronikus adatbázisban és Google Scholar szürke szakirodalmában folytattak. Két lektor egymástól függetlenül vizsgálta a cikkek kiválasztását, az adatok kinyerését és az esetleges elfogultság kockázatának felmérését. Randomizált metaanalíziseket, alcsoport-elemzéseket és meta-regressziókat végeztek.
Eredmények
Összesen 4639 megfigyelési cikket találtak, amelyek közül 61 cikk bizonyult alkalmasnak a tanulmányban való felhasználásra. A tanulmányban 163 021 felnőtt és serdülőkorú várandós nőt vizsgáltak, az elégtelen jódbevitel általános előfordulása 53% volt. Az elégtelen jód-státuszú országban élő várandós nőknél nagyobb gyakorisággal volt jellemző a nem megfelelő jód-ellátottsági állapot, mint az elégségesnek ítélt országban élőknél.
Következtetés
A jódszint növelését célzó intézkedések terén elért haladás és a lakosság jóddal való ellátottsági állapotának időszakos monitorozása ellenére világszerte előfordulhat, hogy a só jódozása önmagában nem elegendő a várandós nők megfelelő jódszintjének biztosításához, ezért más intézkedésekre is szükség lehet a várandós csoport tápanyag-ellátottságának javítása érdekében.
A fentieket is figyelembe véve várandósság esetén is javasoljuk a tengeri ételek – halak és tenger gyümölcsei, tengeri zöldségek – rendszeres fogyasztását minél változatosabb formában, ugyanis ezen ételek a jód mellett többek között olyan jelentős mikrotápanyagot és nyomelemeket tartalmaznak, mint pl. az omega-3, szelén, cink, réz, taurin.
Az alábbi termékünk bio, tengeri eredetű moszatot tartalmaz, remek alternatívája a mikrogrammos jódpótlásnak várandósság és szoptatás alatt is:
Freyagena Arktisz Jód
Forrás: https://www.nature.com/articles/s41430-021-01006-0…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!