Elégtelen jódbevitel várandósság alatt

Elégtelen jódbevitel várandósság alatt
2023.10.17.

Az elégtelen jódbevitel előfordulása várandósság alatt világszerte: szisztematikus áttekintés és metaanalízis (Absztrakt)

Háttér/Célok

A várandós nők esetében a jódhiány összefüggést mutat a magzat növekedésének és fejlődésének károsodásával. Ennek a tanulmánynak a célja az volt, hogy megbecsülje az elégtelen jódbevitel előfordulását a világ különböző régióiból származó várandós nőknél.

Módszerek

2021. április 10-ig a PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta- Analysis) irányelvei alapján, 5 elektronikus adatbázisban és Google Scholar szürke szakirodalmában folytattak. Két lektor egymástól függetlenül vizsgálta a cikkek kiválasztását, az adatok kinyerését és az esetleges elfogultság kockázatának felmérését. Randomizált metaanalíziseket, alcsoport-elemzéseket és meta-regressziókat végeztek.

Eredmények

Összesen 4639 megfigyelési cikket találtak, amelyek közül 61 cikk bizonyult alkalmasnak a tanulmányban való felhasználásra. A tanulmányban 163 021 felnőtt és serdülőkorú várandós nőt vizsgáltak, az elégtelen jódbevitel általános előfordulása 53% volt. Az elégtelen jód-státuszú országban élő várandós nőknél nagyobb gyakorisággal volt jellemző a nem megfelelő jód-ellátottsági állapot, mint az elégségesnek ítélt országban élőknél.

Következtetés

A jódszint növelését célzó intézkedések terén elért haladás és a lakosság jóddal való ellátottsági állapotának időszakos monitorozása ellenére világszerte előfordulhat, hogy a só jódozása önmagában nem elegendő a várandós nők megfelelő jódszintjének biztosításához, ezért más intézkedésekre is szükség lehet a várandós csoport tápanyag-ellátottságának javítása érdekében.

A fentieket is figyelembe véve várandósság esetén is javasoljuk a tengeri ételek – halak és tenger gyümölcsei, tengeri zöldségek – rendszeres fogyasztását minél változatosabb formában, ugyanis ezen ételek a jód mellett többek között olyan jelentős mikrotápanyagot és nyomelemeket tartalmaznak, mint pl. az omega-3, szelén, cink, réz, taurin.

Az alábbi termékünk bio, tengeri eredetű moszatot tartalmaz, remek alternatívája a mikrogrammos jódpótlásnak várandósság és szoptatás alatt is:

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41430-021-01006-0…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!