Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
(a fermentált zöldségek fogyasztásának védő hatása – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság):
Sok élelmiszer rendelkezik többek között antioxidáns hatással és úgy fest, táplálkozással enyhíthető (megelőzhető) a COVID-19. Azon országok, melyeknél alacsony a COVID-19 halálozási arány relatíve több hagyományosan fermentált élelmiszert fogyasztanak. Az EFSA kutatást folytatott annak érdekében, hogy megnézzék hogyan befolyásolja a COVID-19 halálozási arányát afermentált élelmiszerek potenciális fogyasztása.Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Átfogó Európai Élelmiszerfogyasztási Adatbázisát használták az országok fermentált zöldség fogyasztásának a feltérképezésére, asavanyított/pácolt zöldségeket, valamint a savanyított tejet és joghurtot vizsgálták.A Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Erőforrás Központból gyűjtötték be a COVID-19 egy főre eső halálozási országonkénti adatait. Az EuroStat adatait használták az országosszintű potenciális zavaró tényezők relevanciája kapcsán, beleértve a bruttó hazai terméket (GDP), a populáció sűrűségét (2018), a 64 évnél idősebbek számát ( 2019), a munkanélküliség arányát (2019) és az elhízottak százalékos arányát.
Az összes változót figyelembe véve – beleértve a zavaró tényezőket – a fermentált zöldségek fogyasztása statisztikailag szignifikáns eredményeket mutatott a COVID-19 országonkéntihalálozási rátája kapcsán! Minden olyan esetben, amikor az adott ország g/nap fermentált zöldség fogyasztása nőtt, a halálozási arány 35,4%-al csökkent. A kiigazítások sem módosították a pontbecslést és az eredmények így is szignifikánsak voltak.
A COVID-19 alacsonyabb halálozási aránya és a fermentált zöldségek nagyobb mértékű fogyasztása közti kapcsolat alátámasztja a korábban felállított hipotézist.
Forrás:Susana Fonseca, Ioar Rivas, Dora Romaguera, Marcos Quijal, Wienczyslawa Czarlewski,Alain Vidal, Joao Fonseca, Joan Ballester, Josep Anto, Xavier Basagana, Luis M Cunha, JeanBousquet (2020). Association between consumption of fermented vegetables and COVID-19mortality at a country level in Europe. doi: https://doi.org/10.1101/2020.07.06.20147025
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!