Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
(a fermentált zöldségek fogyasztásának védő hatása – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság):
Sok élelmiszer rendelkezik többek között antioxidáns hatással és úgy fest, táplálkozással enyhíthető (megelőzhető) a COVID-19. Azon országok, melyeknél alacsony a COVID-19 halálozási arány relatíve több hagyományosan fermentált élelmiszert fogyasztanak. Az EFSA kutatást folytatott annak érdekében, hogy megnézzék hogyan befolyásolja a COVID-19 halálozási arányát afermentált élelmiszerek potenciális fogyasztása.Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Átfogó Európai Élelmiszerfogyasztási Adatbázisát használták az országok fermentált zöldség fogyasztásának a feltérképezésére, asavanyított/pácolt zöldségeket, valamint a savanyított tejet és joghurtot vizsgálták.A Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Erőforrás Központból gyűjtötték be a COVID-19 egy főre eső halálozási országonkénti adatait. Az EuroStat adatait használták az országosszintű potenciális zavaró tényezők relevanciája kapcsán, beleértve a bruttó hazai terméket (GDP), a populáció sűrűségét (2018), a 64 évnél idősebbek számát ( 2019), a munkanélküliség arányát (2019) és az elhízottak százalékos arányát.
Az összes változót figyelembe véve – beleértve a zavaró tényezőket – a fermentált zöldségek fogyasztása statisztikailag szignifikáns eredményeket mutatott a COVID-19 országonkéntihalálozási rátája kapcsán! Minden olyan esetben, amikor az adott ország g/nap fermentált zöldség fogyasztása nőtt, a halálozási arány 35,4%-al csökkent. A kiigazítások sem módosították a pontbecslést és az eredmények így is szignifikánsak voltak.
A COVID-19 alacsonyabb halálozási aránya és a fermentált zöldségek nagyobb mértékű fogyasztása közti kapcsolat alátámasztja a korábban felállított hipotézist.
Forrás:Susana Fonseca, Ioar Rivas, Dora Romaguera, Marcos Quijal, Wienczyslawa Czarlewski,Alain Vidal, Joao Fonseca, Joan Ballester, Josep Anto, Xavier Basagana, Luis M Cunha, JeanBousquet (2020). Association between consumption of fermented vegetables and COVID-19mortality at a country level in Europe. doi: https://doi.org/10.1101/2020.07.06.20147025
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!