Egészségmegőrzés, táplálkozás és COVID-19

Egészségmegőrzés, táplálkozás és COVID-19
2020.08.10.

(a fermentált zöldségek fogyasztásának védő hatása – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság):

Sok élelmiszer rendelkezik többek között antioxidáns hatással és úgy fest, táplálkozással enyhíthető (megelőzhető) a COVID-19. Azon országok, melyeknél alacsony a COVID-19 halálozási arány relatíve több hagyományosan fermentált élelmiszert fogyasztanak. Az EFSA kutatást folytatott annak érdekében, hogy megnézzék hogyan befolyásolja a COVID-19 halálozási arányát a
fermentált élelmiszerek potenciális fogyasztása.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Átfogó Európai Élelmiszerfogyasztási Adatbázisát használták az országok fermentált zöldség fogyasztásának a feltérképezésére, a
savanyított/pácolt zöldségeket, valamint a savanyított tejet és joghurtot vizsgálták.
A Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Erőforrás Központból gyűjtötték be a COVID-19 egy főre eső halálozási országonkénti adatait. Az EuroStat adatait használták az országos
szintű potenciális zavaró tényezők relevanciája kapcsán, beleértve a bruttó hazai terméket (GDP), a populáció sűrűségét (2018), a 64 évnél idősebbek számát ( 2019), a munkanélküliség arányát (2019) és az elhízottak százalékos arányát.

Az összes változót figyelembe véve – beleértve a zavaró tényezőket – a fermentált zöldségek fogyasztása statisztikailag szignifikáns eredményeket mutatott a COVID-19 országonkénti
halálozási rátája kapcsán! Minden olyan esetben, amikor az adott ország g/nap fermentált zöldség fogyasztása nőtt, a halálozási arány 35,4%-al csökkent. A kiigazítások sem módosították a pontbecslést és az eredmények így is szignifikánsak voltak.

A COVID-19 alacsonyabb halálozási aránya és a fermentált zöldségek nagyobb mértékű fogyasztása közti kapcsolat alátámasztja a korábban felállított hipotézist.

Forrás:
Susana Fonseca, Ioar Rivas, Dora Romaguera, Marcos Quijal, Wienczyslawa Czarlewski,
Alain Vidal, Joao Fonseca, Joan Ballester, Josep Anto, Xavier Basagana, Luis M Cunha, Jean
Bousquet (2020). Association between consumption of fermented vegetables and COVID-19
mortality at a country level in Europe. doi: https://doi.org/10.1101/2020.07.06.20147025

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!