A Colitis ulcerosa és a gyógynövények

A Colitis ulcerosa és a gyógynövények
2020.05.04.
A gyógynövényterápia alkalmazása gyulladásos bélbetegségben (IBD) világszerte növekszik, egyre több érintett fordul az „alternatív” megoldások felé és használ gyógynövény alapú termékeket a jelenlegi gyógyszerterápiák kiegészítéseként vagy önálló kezelésként.

A gyógynövények különböző mechanizmusokkal fejtik ki terápiás előnyüket, ideértve az immunszabályozást, az antioxidáns aktivitást, a leukotriének bizonyos típusainak gátlását, valamint a véralvadás-gátló aktivitást.

A leukotriéneknek legalább hat különböző változatuk van (például LTC4, LTD4, LTE4 stb.) és mindegyikük aktív szerepet játszik a gyulladás szabályozásában. Az immunválasz során a leukotriének jelzik a fehérvérsejteknek a gócpontot, növelik a kis vérerek áteresztőképességét és azok összehúzódását is előidézik.  Vannak egyéb hatásaik is, például a LTC4 részt vehet a luteinizáló hormon felszabadításának szabályozásában, serkentve azt. A leukortiének keletkezését erőteljesen gátolják a kortikoszteroidok, elsősorban a kortizol. Jelenlegi álláspont szerint a leukotriének szerepet játszanak a colitis ulcerosa gyulladásos folyamataiban.

Boswellia kivonat (tömjénfa)

A Boswellia (Boswellia serrata) a gyantát termelő fák családjába tartozik, amelyek közismertek jó illatú olajukról. A Boswellia fák vastag törzsükben szénhidrátokban, illóolajokban és savakban gazdag nedvet, gyantát termelnek. Úgy tűnik, hogy a terápiás hatásért a termelt savak felelősek.

A kezdeti klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a Boswellia serrata gyanta hatékony lehet a gyulladásos bélbetegségekben. Az Európai Gyógyszerügynökség 2002-ben a „ritka betegségek gyógyszerei” kategóriába sorolta a Boswellia Serrata gumigyanta kivonatot. Ez a kivonat ugyanis többféleképpen is befolyásolhatják az immunrendszert, pl. a már említett leukotriénk képződésének gátlása útján.

A mellékelt tanulmány során Boswellia serrata kivonat (350 mg napi háromszor) hatékonyságát hasonlították össze a szulfaszalazinével (1 g napi háromszor – hagyományos gyógyszerek egyike) colitis ulcerosában szenvedő betegek esetében. A Boswellia serrata kivonattal kezelt betegeknél látványosabb és nagyobb mértékű volt a javulás, mint a szulfaszalazint kapó páciensek esetében. A gyógynövénnyel kezelteknél 82%-os volt a javulás aránya. A hosszabb távú betegkövetés során is hasonló hosszúságú remissziós, azaz tünetmentes időszakot figyeltek meg a vizsgálatba bevont betegeknél.

Forrás:
Boswellia serrata, Alternatív Medicine Review /3(N2) 165-167 (2008) : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1177/011542650802300149

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31701598/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367210/#ref7

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/oxford-typotex-biologiai/ch01s12.html

A Boswellia serrata kivonata remekül kombinálható gumiarábikummal (amennyiben 100% acacia senegal), egymás gyulladáscsökkentő hatását erős szinergiában fokozhatják:
https://www.vitaminvilag.hu/Freyagena-Bio-immunrost-komplex
Kedvezményes kód (-10% minden termékre): avalomedica

Az emésztőrendszeri panaszok fényében pedig:
https://bookline.hu/product/home.action…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!