Az IBS tünetek lehetséges kiváltó okai

Az IBS tünetek lehetséges kiváltó okai
2024.05.23.

Az IBS tünetek lehetséges kiváltó okai

Az IBS (irritábilis bél szindróma) tünetek lehetséges kiváltó okai – túl az élelmiszerek FODMAP tartalmán: Miközben az alacsony FODMAP étrend népszerűvé vált az IBS tüneteinek kezelésében, fontos megjegyezni, hogy nem minden kiváltó tényező kapcsolódik kizárólag csak a FODMAP-okhoz. Egyes élelmiszerek, amelyeknek alacsony a FODMAP-tartalmuk, kellemetlen érzést okozhatnak vagy súlyosbíthatják is a tüneteket az IBS-ben szenvedő betegeknél.

Nézzük meg, miért jelenthetnek kihívást az IBS-ben szenvedők számára az alacsony FODMAP-listán szereplő, látszólag „biztonságos” élelmiszerek.

  • Kávé

Sokak számára a kávé a reggeli rituálé része, de az IBS-ben szenvedők számára kétélű fegyver lehet. Míg maga a kávé kevés FODMAP-ot tartalmaz, mégis sokan megjegyzik, hogy serkentheti a gyomor-bélrendszer működését, ami egyeseknél görcsöket és hasmenést okoz.

Sajnos a kávénak a motilitásra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok korlátozottak, de az elvégzett vizsgálatok azt találták, hogy mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé növelte a vastagbél motoros aktivitását (a vastagbél izomzatának aktivitását). A koffeintartalmú kávénak valamivel nagyobb hatása volt, de összességében ez azt feltételezi, hogy a kávéban lévő elemek (koffein, polifenolok stb.) összetett kombinációja befolyásolja a bélben lévő izmok működését.

  • Alkohol

Az alkohol – különösen túlzott mennyiségben – az emésztést „segítő” mellékhatásairól híres. Noha bizonyos alkoholtartalmú italok, például a bor és a szeszes italok alacsony FODMAP-tartalmúak, mégis fellángolást okozhatnak az IBS tüneteiben. Úgy gondolják, hogy az alkohol közvetlen hatással van a gyomor-bél traktus működésére, valószínűleg a bélmozgás, a permeabilitás és a bélrendszeri felszívódás megváltoztatása révén. Ezek a hatások olyan gyakran megjegyzett tüneteket okozhatnak, mint a hasmenés, hasi fájdalom és emésztési zavar. Ha feltételezhető, hogy tüneteket okoz az alkohol, akkor megfontolandó a fogyasztásának csökkentése vagy megszüntetése.

  • Zsíros ételek

A zsíros ételek problémásak lehetnek a bélmozgásra és az emésztésre gyakorolt hatásuk miatt. A magas zsírtartalmú ételek lelassíthatják a bél ürülését, ami teltségérzethez, puffadáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet. Mivel az IBS-ben szenvedő betegek bélfala általában túlságosan érzékeny (zsigeri hiperérzékenység), ezeknek az emésztési tüneteknek a növekedése szembetűnőbb és fájdalmasabb lehet.

Ha azt gyanítod, hogy a zsíros ételek kiváltják nálad az IBS-tüneteit, próbáld meg csökkenteni a nagyon zsíros ételek és desszertek fogyasztását, válassz soványabb húsokat, és kerüld a nagyon zsíros főzési módokat, például a rántást (azaz a bő olajban sütést).

  • Szénsavas italok

A szénsavas italok, beleértve a szódát és a szénsavas vizet, egyes embereknél súlyosbítják az IBS tüneteit (az egyik irányelv a szénsavas italok fogyasztásának csökkentését javasolja az IBS tüneteinek javítása érdekében). Bár nem sok bizonyíték támasztja alá, hogy a szénsavas italok IBS-tüneteket válthatnak ki, az elméletek szerint „széthúzhatják” a gyomrot és a beleket, ami puffadáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet. Ha azt gyanítod, hogy a szénsavas italok problémát jelentenek, igyál helyettük sima vizet vagy gyógyteákat.

  • Fűszeres ételek

A fűszeres ételek ízt és extra élvezeti értéket adhatnak az ételeknek, de az IBS-ben szenvedők számára gondot is okozhatnak. Míg maguk az élelmiszerek gyakran kevés FODMAP-ot tartalmaznak, a fűszeres ételek „hője”, amelyet a kapszaicin nevű természetes vegyület termel, súlyosbíthatja az olyan tüneteket, mint a hasi fájdalom és a hasmenés.

Az enyhébb fűszerekkel való kísérletezés és a „forróbb” fajták túlzott használatának elkerülése segíthet minimalizálni a kellemetlenséget.

Összegzés
Ezeknek az ételeknek a bélrendszerre gyakorolt hatásai az ember nagy részénél érzékelhetők. Az IBS-ben szenvedőkkel szemben az a különbség, hogy a rendkívül érzékeny bélrendszerük miatt erősebben érzik hatásokat.
Míg az alacsony FODMAP étrend hatékony lehet az IBS-tünetek kezelésében, fontos felismerni, hogy nem minden kiváltó tényező az étrenddel vagy a FODMAP-okkal kapcsolatos. Egyes IBS-es betegek érzékenyebbek a nem étrendi tényezőkre, mint például a stressz és a szorongás, vagy a nem FODMAP-okra, mint például a kávé, az alkohol, a zsíros ételek, a szénsavas italok vagy a fűszeres ételek.

Forrás:
https://www.monashfodmap.com/…/non-fodmap-dietary…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!