Az ételintoleranciákról

Az ételintoleranciákról
2021.03.22.
Az ételallergiától eltérően az ételintolerancia nem immunrendszeri eredetű.
Az ételintolerancia különféle tünetei jellemzően a test négy fő területét érinthetik, beleértve:
  • Gyomor-bél traktus: reflux, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom és görcsök, megváltozott bélmozgás, stb.
  • Idegrendszer: fejfájás, migrén, ingerlékenység, nyugtalanság, hiperaktivitás, viszcerális hiperérzékenység, stb.
  • Légzőszervrendszer: asztma, krónikus köhögés, stb.
  • Bőr: ekcéma, csalánkiütés, egyéb bőrpanaszok, stb.
Az ételérzékenység a népesség akár 20%-át is érintheti, folyamatosan. Például irritábilis bélbetegségben (IBS) és egyéb funkcionális gasztrointesztinális működési zavarokban (FGID) az esetek 50−80%-ában bizonyíthatóan jelen van. Noha az ételintolerancia jóval gyakoribb – mint például a cöliákia (lisztérzékenység) – a diagnózis nem könnyű.
 
A panaszt kiváltó ételmennyiség néha lehet nagyon kicsi; általában minél többet fogyaszt az érintett, annál súlyosabbak a kellemetlenségek. Ilyen dózisfüggő panaszokat okoznak a FODMAP-ok (azaz fermentálódó szénhidrátok). A fel nem szívódott szénhidrátok a vastagbélbe jutnak, ami béldiszbiózis esetén erős puffadást, hasi fájdalmat vagy hasmenést okozhat.
Ebben a vonatkozásban jellegzetes példa a tejcukor-intolerancia: hogy ha csak zsíros tejfölt fogyaszt az érintett, akkor nem okoz neki gondot; ha megiszik 1−2 dl tejet (jellemzően kávéval), akkor puffad; és ha két tejeskávét is elfogyaszt, akkor hasmenése jelentkezik.
Súlyos, összetett emésztőrendszeri érintettség esetén a laktózmentes tejtermékek (pl. sajtok) fogyasztása mellett is megmaradnak bizonyos panaszok, mely felszívódási zavarra + emésztési zavarra utalhat (sokan tévesen mindezt allergiának hiszik). Ez utóbbi megoldásához körültekintő és tapasztalt szakmai hozzáállás szükséges.
 
Az alacsony FODMAP-étrend jótékony hatása felmerül a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) tünetei kapcsán is, valamint javíthatja az ehhez általában társuló neurológiai, pszichés tüneteket, illetve akár konkrétan a (nőket egyre gyakrabban érintő) fibromialgiát vagy endometriózist is (F).
 
 
A témához kapcsolódó eseményeink és a témában íródott könyv: 
 
 
Forrás:
Verbeke K. Nonceliac Gluten Sensitivity: What Is the Culprit? Gastroenterology. 2018;154:471−473.
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!