Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza – Tedd menővé a változókort!
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Étrendi szokások a termékenység fokozásához
Bizonyos táplálkozási szokások segíthetnek a termékenység fokozásában…
Freyagena Microbe R-GUT
A megfelelő immunitás nukleotidokkal történő támogatása…
Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban
Az elhízás belső anyagcsere-rendellenességekkel is összefügg…
A krónikus mozgásszervi fájdalom felgyorsíthatja az agy öregedését
Krónikus izom-csontrendszeri fájdalomban szenvedő egyéneknél nagyobb az agy öregedésének kockázata…
A 85%-os étcsokoládé hangulatjavító hatása a bélflórára gyakorolt hatásain keresztül érvényesülhet egészséges felnőtteknél: randomizált, kontrollált vizsgálatból idézünk.
Egyre több kutatás utal az étcsokoládé fogyasztásának konkrét hangulatjavító hatásaira. Ez nem meglepő, mivel valamennyi ember tapasztalja is ezt a csokoládé fogyasztásának következményeként.Azonban az étcsokoládé napi fogyasztásának az érzelmekre gyakorolt hatásainak tényleges bizonyítékai egyelőre korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.
Ennek feltérképezésére, egy nemrégiben végzett kísérletben az étcsokoládé napi fogyasztásának hatásait vizsgálták, melyben a fő hangsúlyt a bél-agy-mikrobiom tengelyre helyezték.
Működhet prebiotikumként, ezzel csökkentve a negatív érzelmi állapotot a mindennapi életben?
Egy 48 egészséges felnőttből álló csoport vagy 85%-os étcsokoládét vagy 70%-os étcsokoládét kapott, vagy nem kapott csokoládét. 3 hét elteltével összegyűjtötték az eredményeket az érzelmi állapotra és a bélflórára gyakorolt hatások szempontjából.
A megállapítások hihetetlenül egyértelműek voltak – a 85%-os étcsokoládé napi fogyasztása jelentősen csökkentette a negatív lelkiállapotot, miközben javította a bélben lévő mikrobiom diverzitását (a bélflóra sokszínűségét) a 70%-os étcsokoládé fogyasztókhoz és a kontrollcsoporthoz képest – különösen a Blautia obeum nevű baktériummal kapcsolatban (egy pozitívnak tekintett baktérium), amely szerepet játszik a gyulladásos betegségek és az anyagcsere-betegségek enyhítésében.
Összefoglalva: a 85%+ étcsokoládé rendelkezik azzal képességgel, mely át tudja strukturálni egyes bélbaktériumok mennyiségét és minőségét, ezáltal javítva akár a hangulatot a bél-agy-mikrobiom tengelyen keresztül.
Két kocka étcsokoládé egyben alacsony FODMAP-étel is!
Forrás:Consumption of 85% cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trialJi-Hee Shin et al. J Nutr Biochem. 2022 Jan.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!