A tengeri zöldségek egészségügyi előnyei

A tengeri zöldségek egészségügyi előnyei
2021.04.30.
 
A moszatok az algák, azaz a vízi növények nagy csoportjába tartoznak. Az emberi fogyasztásra alkalmas, ehető tengeri moszatokat tengeri zöldségeknek is nevezik. Három kategóriába sorolhatók: vörös algák, barna algák és zöld algák.
 
  • A tengeri zöldségek többek között kiváló jódforrást jelentenek, ami (nem csak) a pajzsmirigy egészségének nélkülözhetetlen ásványi anyaga (valószínűleg ez, mint nyomelem). A tengeri moszatokban található különleges rostok elősegíthetik a bél egészségét és a testsúly-szabályozást, továbbá kisebb mennyiségben omega-3 zsírsavakat (DHA) is találunk bennük.
https://netbiobolt.hu/…/arktisz-jod-kapszula-80-db.htm
 
  • Egy érdekes tanulmány kimutatta, hogy a fukoidánt fogyasztó idős japán résztvevőknek javult az immunválaszuk az influenza elleni oltásra, azokhoz képest, akik placebót kaptak [1]. A fukoidán egyfajta szénhidrát (poliszacharid), amely megtalálható a wakame-ban és más tengeri moszatokban.
https://netbiobolt.hu/…/freyagena-bartha-fucoidan-30-db…
 
  • A béta-glükánok egy másik egyedi rosttípus, amely ugyancsak megtalálható a moszatokban is. A béta-glükánok más pozitív biológiai hatásokkal együtt támogatják az immunrendszer megfelelő működését és a gyulladásos folyamatok csökkentését.
 
  • A tengeri moszatokban található különféle bioaktív vegyületek javíthatják a bőrproblémákat is, például a pattanásokat, a hiperpigmentációt, az ekcémát és a bőr öregedését.
 
  • Ezenkívül a tengeri moszatokban található vegyületek hasznosak lehetnek anyagcserezavarok esetén, például inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben is. A barna moszat fogyasztása segíthet az étkezés utáni vércukor-csúcsok kiegyensúlyozásában [2].
 
  • Az étkezés előtti barna hínár fogyasztás segíthet javítani az agy működésével kapcsolatos paramétereket az étkezést követő 3 órában, amikor sokan a koncentráció és a figyelem elvesztését tapasztalják [3]. Japán déli, Okinawa nevű szigetének népe széles körben ismert hosszú élettartamáról, amihez a moszatoknak is köze lehet: a tengeri zöldségek az okinawani étrend alapelemét képezik, és számos tanulmány kimutatta, hogy a tengeri zöldségek megelőzhetik az életkorral összefüggő betegségeket [4].
 
Tóth Vivien szakmai Kollégánk
 
 
 
Forrás:
1. Negishi H, Mori M, Mori H, Yamori Y. Supplementation of elderly Japanese men and women with fucoidan from seaweed increases immune responses to seasonal influenza
vaccination. J Nutr. 2013;143(11):1794-1798.
2. Bermano G, Stoyanova T, Hennequart F, Wainwright CL. Seaweed-derived bioactives as potential energy regulators in obesity and type 2 diabetes. Adv Pharmacol. 2020;87:205-256.
3. Haskell-Ramsay CF, Jackson PA, Dodd FL, et al. Acute Post-Prandial Cognitive Effects of Brown Seaweed Extract in Humans. Nutrients. 2018;10(1):85. Published 2018 Jan 13.
4. Willcox DC, Scapagnini G, Willcox BJ. Healthy aging diets other than the Mediterranean: a focus on the Okinawan diet. Mech Ageing Dev. 2014;136-137:148-162.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!