A rendszeres halfogyasztás hatása a szemre

A rendszeres halfogyasztás hatása a szemre
2019.04.28.
A rendszeres halfogyasztóknak kisebb a kockázata arra, hogy életkorra összefüggő (időskori) szembetegségeik alakuljanak ki (pl. makuladegeneráció):

Az Ophthamology szaklap egyik cikke szerint kisebb azoknak a kockázata az időskori makuladegerációra, akik hetente legalább egyszer zsíros-bőrős hidegvizi halat esznek (például lazac, pisztráng, makréla, tőkehal, busa). A hatást az omega-3-zsírsavaknak tulajdonítják ebben az esetben (is). Az antioxidánsként ható szelén, C- és E-vitaminok, a béta-karotin (és egyéb színanyagok), valamint a cink nagyobb adagjai ugyancsak hatékonyan képesek lassítani ezt a szemészeti betegséget.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: a tengeri ételek színanyagai ugyancsak előnyösnek bizonyulnak és ilyen kockázatok esetén megelőzési céllal is javasoljuk az AGE (előrehaladott glikációs végtermékek)-mérést.

Forrás: link.reuters.com/xut38m Ophthalmology, online July 13, 2010.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!