A prosztatarák előfordulási gyakorisága és a jódellátottság

A prosztatarák előfordulási gyakorisága és a jódellátottság
2020.08.31.

A Journal of Nutrition and Cancer című szaklapban publikált utánkövetéses tanulmányban a kutatók 29% -kal kevesebb prosztatarák előfordulási gyakoriságot mutattak ki azon résztvevők között, akiknek vizeletmintáiban a jódellátottság a legmagasabb volt, szemben a legalacsonyabb jódellátottságú férfiakkal (- kb. 50 és 300 mikrogramm között mozognak ezek a vizsgálatok). (F)

A kapcsolatot a megfelelő jódbevitel és a prosztatát érintő megbetegedések között újra és újra bebizonyították már. Jóval nagyobb dózisokkal is szép eredményekről számoltak be: jóindulatú prosztata megnagyobbodásban (BPH) szenvedő férfiak esetében napi 5 mg-nyi tradicionális jódoldat javította a vizelet áramlását, a sürgető vizelési ingert és csökkentette a PSA-értékeket is a 8 hónapos időszak alatt. (F)

Források:
A prospective study of iodine status, thyroid function, and prostate cancer risk: follow-up of the First National Health and Nutrition Examination Survey
Stephen A Hoption Cann et al. Nutr Cancer. 2007.

Anguiano B, et al. Therapeutic effect of iodine on human benign prostatic hyperplasia. Paper presented at: 14th International Thyroid Congress. September 11-16, 2010. Paris, France. Abstract ITC2010-2585.

https://taplalkozasbeallitas.hu/…/kulonleges-szeminariumi-…/

https://www.paleocentrum.hu/…/Jod-250mcg-80-kapszula-Arktisz
Kedvezményes kód (minden termékre a webshopon, -10%): TB2015

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!