A pajzsmirigybetegség és a migrén közötti kapcsolat

A pajzsmirigybetegség és a migrén közötti kapcsolat
2024.06.03.

A pajzsmirigybetegség és a migrén közötti kapcsolat

A migrén gyakori neurológiai rendellenesség. Egy 2020-as tanulmány szerint a migrén évente mintegy 40 millió embert érint az Egyesült Államokban (lakosság kb. 12%-a). A migrénes epizód jellegzetes tünete a lüktető fejfájás, amely néhány órától akár több napig is eltarthat. A kutatások kimutatták, hogy a migrénnel küzdő személynél megnőhet az esélye más egészségügyi állapotok, köztük a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának. A pajzsmirigy-alulműködés egy krónikus állapot, amely akkor lép fel, ha a szervezet pajzsmirigye nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Leggyakoribb formája a Hashimoto-thyreoiditis.

A jelenlegi kutatások szerint a migrén és a pajzsmirigy-alulműködés között szilárd kapcsolat áll fenn. Azonban még nem világos, hogy a hasonló kockázati tényezők okozzák-e a két állapot együttes előfordulását, vagy közvetlenül okozzák egymást.

Egy 2021-es cikk 100 indiai résztvevővel végzett, egyéves vizsgálat eredményeit közölte. Az 50 migrénes résztvevőnek szignifikánsan nagyobb valószínűséggel volt pajzsmirigyzavara, különösen alacsony pajzsmirigyhormonszintje, mint a kontrollcsoportnak, akiknek nem migrénes fejfájásuk volt.

Egy 2016-os tanulmányban, a kutatók több mint 20 éven keresztül követtek 8412 résztvevőt egy orvosi megfigyelési program keretében. Azt találták, hogy a migrénes betegeknél 41 százalékkal nagyobb volt az újonnan kialakuló pajzsmirigy alulműködés kockázata. Az egyéb fejfájásos betegségben szenvedőknél 21 százalékkal volt nagyobb a kockázat.

Egy régebbi, 2013-as tanulmány szintén a különböző típusú fejfájások és a pajzsmirigybetegségek közötti kapcsolatot vizsgálta 3727 résztvevőnél. Az eredmények azt mutatták, hogy a migrénes fejfájásról beszámolók 3 százalékának és a tenziós fejfájásban szenvedők 1,6 százalékának pajzsmirigy-alulműködése is volt. A résztvevők ezen alcsoportja körében a szerzők megállapították, hogy a pajzsmirigy-alulműködés a migrénes epizódok megjelenése után jelentkezett a túlnyomó többségüknél (96 százalékuknál). Ez a tanulmány megállapította, hogy a migrénben szenvedők körében a pajzsmirigy alulműködés jelentősen gyakoribb, mint az általános népességben. A kutatók kijelentették, hogy a pajzsmirigy-alulműködést a „migrén különféle társbetegségeinek” egyikének kell tekinteni, még akkor is, ha ennek a kapcsolatnak a teljes mértéke továbbra is tisztázatlan.

Forrás:
PMID: 33397849
PMID: 27676320
Lisotto, C., Mainardi, F., Maggioni, F. et al. The comorbidity between migraine and hypothyroidism. J Headache Pain (2013)

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!