A mediterrán étrend bélflórára gyakorolt lehetséges hatásai

A mediterrán étrend bélflórára gyakorolt lehetséges hatásai
2022.07.22.

Ahogy a nevében is benne van, a mediterrán étrend a mediterrán országokban (például Spanyolországban és Görögországban) fogyasztott tradicionális, helyi ételeken alapul.

Általánosságban a mediterrán étrend teljes értékű élelmiszerek, bizonyos gyümölcsök, zöldségek és „egészséges zsírokban” gazdag ételek (jellemzően omega-9 és omega-3) napi fogyasztását javasolja, mint például az olívaolaj, a diófélék és a tengeri halak, tenger „gyümölcsei”.

Bár a mediterrán étrend szív- és érrendszerre, valamint vérnyomásra gyakorolt pozitív hatásait széles körben tanulmányozták, a bélflórával kapcsolatos kölcsönhatásait még nem vizsgálták mélyebben.

Egy amerikai kutatócsoport megkísérelte összehasonlítani a tipikus amerikai étrend és a mediterrán étrend bélflórára gyakorolt hatását. A tanulmányhoz tíz egészséges felnőtt résztvevőt toboroztak. A személyre szabott étrendjük az első 2 hétben tipikus amerikai ételekből állt, majd a második 2 hétben mediterrán étrendet követtek. A bél baktériumflóráját a kísérlet megkezdése előtt és az egyes étrendtípusok befejezése után vizsgálták, székletből.

Mik voltak az eredmények? A bélflóra diverzitása, illetve a baktériumok száma is növekedést mutatott az amerikai étrendről a mediterrán étrendre való váltásra. A szerzők hozzátették, hogy a bélflóra diverzitás növekedése csökkenti a dysbiosist, azaz a bélflóra egyensúlytalanságait.

Habár ez a kutatás rövid távon zajlott, ráadásul kevés résztvevő bevonásával, mégis megnyitotta a kaput a mediterrán étrend bélrendszerre gyakorolt potenciális hatásainak feltárására is (túl az eddig bizonyított előnyein). A remények szerint a jövőben nagyobb léptékű vizsgálatokra kerülhet sor, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatja a mediterrán étrend a bélbaktériumok miliőjét (azaz a mikrobiomot) akár az IBS-ben szenvedő egyéneknél is.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: IBS (vagy akár IBD) esetén a mediterrán jellegű étrendet továbbra is alacsony FODMAP-étrendi alapon javasoljuk, de megelőzési szempontból is mindig gluténmentesen.

Szabó Dániel Kollégánk írása

Forrás:
Rejeski J, Wilson F, Nagpal R, Yadav H, Weinberg R. The Impact of a Mediterranean Diet on the Gut Microbiome in Healthy Human Subjects: A Pilot Study. Digestion. 2021;103(2):133-140.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!