Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó worksop
Alkalmazott táplálkozástudományi ismeretek – 2021.02.05.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
KÜLÖNLEGES SZEMINÁRIUMI PROGRAMCSOMAG
Különleges húsleves recept
Különleges recept a hétvégére: Soto ayam: Soto (leves) + ayam (csirke) Imádjuk a húsleveseket! Csontokból, egyéb alkatrészekből és zöldségekből főzött leveknek a világ számtalan pontján van hagyománya, ez alól az indonézek sem kivételek Ez a leves tele van frissen őrölt fűszerekkel, nagyon különleges étel. Csodaszép sárga színét a kurkumától kapja, mi friss kurkuma gyökér […]
Funkcionális székrekedés Kismamáknál
Funkcionális székrekedés Kismamáknál: 4X gyakoribb, mint az átlag populációban. Jó hír azonban, hogy 4 klinikai vizsgálat bizonyítja a Lactobacillus reuteri DSM17938 hatásosságát e tekintetben, amiből 2 placebo-kontrollált kettősvak; Ez a törzs (pl. BioGaia termékekben) nemzetközi ajánlással rendelkezik felnőttek esetén funkcionális székrekedésben.
Q10 pótlás férfi meddőségben
A Q10 koenzim célzott pótlása ígéretesnek tűnik a férfi meddőség kezelésében is: A The Journal of Urology 2009 júliusi száma Mohammad Reza Safarinejad (az iráni Teherán Shahid Beheshti Egyetemről) cikkét tette közzé, amely arról számolt be, hogy a Q10 koenzimmel (coQ10) történő 6 hónapos kiegészítés több aspektusból is javította a férfiak termékenységi mutatóit. A […]
A szelén szerepe a fogantatásában és várandósság idején
Számos fórumon hangoztattuk már (pl. orvosi konferenciákon is), hogy ideahaza államilag támogatottan kellene minden tojásnak szelénesnek lennie. A szelén (Se) az emberi test létfontosságú folyamatainak megfelelő működéséhez elengedhetetlen nyomelem. Számos szelenoprotein és szelénfüggő enzim támogatója, ezek közül egyik a glutation-peroxidáz, amely a sejtmembránokat védi a káros hatásoktól. A szelén olyan biológiai folyamatokat támogat, melyek különböző életfolyamatok […]
Nagy mennyiségű szabad fruktóz (gyümölcscukor): almalé, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a gyermekkori asztma közötti kockáza
Háttér: A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a gyermekkori asztma előfordulásának megmagyarázhatatlan megduplázódása és annak folyamatos emelkedése összefüggésbe hozható a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) elterjedésével az USA-ban. Az üdítőitalokban használt HFCS magasabb fruktóz/glükóz aránnyal rendelkezik, mint korábban bármilyen ételféleség. Ehhez még hozzájön a gyermekek édes íz preferenciájában történő változás is, miszerint szívesebben fogyasztanak narancslé helyett üdítőket vagy almalevet. Az almalé fruktóz/glükóz aránya természetes módon is magas (≥2: 1). Tehát a gyermekek nagy mennyiségű szabad fruktózt fogyasztanak (acelluláris szénhidrát), és a fruktóznak ezen típusa felszívódási problémákhoz is kapcsolódik. A fel nem szívódott szabad fruktóz a bélben reagálhat az étrendi fehérjékkel, így immunogéneket képeznek, amelyek kötődnek az asztmát közvetítő receptorokhoz és/vagy megváltoztatják a bélflórát a tüdőbetegségekhez kapcsolódó mikróba-összetétel irányába. Tanulmányunkban azt a hipotézist vizsgáljuk, miszerint a túlzott szabad fruktóz-fogyasztás gyermekkori asztma kockázata között összefüggés van.
Módszerek: 12-30 hónapos gyermekek üdítő-, sport- és gyümölcsital, valamint 100%-os gyümölcslé fogyasztási gyakoriságát vizsgáltuk.
Eredmények: A 100% gyümölcslé, üdítő-, sport- és egyéb gyümölcsitalok és ezek bármilyen kombinációjának nagy mennyiségű fogyasztása 2 – 3,5-ször (!) nagyobb kockázattal járt az asztma előfordulásában!
Következtetések: Tekintettel ezekre az eredményekre, valamint a korábbi kutatások és esettanulmányok bizonyítékaira, erősen feltételezhető, hogy az üdítő- és sportitalok, valamint a 100%-os gyümölcslevek fogyasztása kétszer magasabb kockázatnövelő hatása például az almalé magas fruktóz/glükóz arányához köthető, továbbá, hogy az üdítő-, sport- és egyéb gyümölcsitalok fogyasztásával járó 2,5 – 3,5-szörös kockázatnövelő hatás a HFCS-ben (kukoricaszirup édesítő) lévő magas szabad fruktóz tartalom miatt van.
Forrás:
Luanne R DeChristopher, Katherine L Tucker. Excess Free Fructose, Apple Juice,High Fructose Corn Syrup and Childhood Asthma Risk – The National Children's Study. Nutr J. 2020 Jun 23;19(1):60.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!