Egy egészséges étel ötlet

Egy egészséges étel ötlet
2024.11.26.

Egy egészséges étel ötlet

Sütőben sült lazac, sült paszternák hasábok, brokkoli csíra és fermentált lilakáposzta.

A gyökérzöldségek elképesztően változatosak, színükben, ízükben, állagukban is eltérnek egymástól, mégis egy kategóriába esnek. Remek szénhidrát-, vitamin-, és antioxidáns források lehetnek, melyekkel változatosabbá és színesebbé tehetjük az étrendünket ősszel és télen is! Egy dologban hasonlítanak azonban, hogy sütve vagy párolva mindegyik finom! Na, de mely zöldségek tartoznak ide? Ezekkel találkozunk a leggyakrabban itthon:

  • Sárgarépa
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • Paszternák
  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Cékla
  • Csicsóka (héjában sütve nagyon finom, de pürének is remek) – magas inulin tartalma van, emiatt bizonyos esetekben, nagyobb mennyiség fogyasztása puffadást okozhat.
  • Retek
  • Zellergumó
  • Torma
  • Gyömbér
  • Burgonya
  • Édesburgonya
  • Édeskömény (nyersen is fogyasztható salátákban, de levesekben, ragukban, rizottókban is kiváló)

A gyökérzöldségek közé tartozik még a taro, a jamgyökér, a feketegyökér, a tarlórépa és a karórépa is, ezek után már kicsit jobban kell kutakodni, de elérhetőek ázsiai élelmiszerüzletekben, delikáteszekben, bizonyos hazai termelőknél és előfordulnak néha nagyobb szupermarketekben is!

Rengeteg gyökérzöldséges receptet olvashattok a szakácskönyveinkben is.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!