A fokhagyma rendszeres fogyasztása és a vastagbélrák rizikója

posted in: Cikkek | 0

Egy nagy populációs vizsgálatban kimutatták, hogy az étrendjükből, valamint táplálékkiegészítőkből a legnagyobb mennyiségű folátot fogyasztóknak (>900mcg / d), 30% -kal kisebb a vastagbélrák kockázatuk, mint a legkevesebb folátot fogyasztóknak. (<200mcg / d) (Gibson 2011).

A fokhagyma rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb vastagbélrák rizikóval.
(Fleischauer, 2000). Kimutatták, hogy a fokhagyma csökkenti az olyan rákkeltő vegyületeknek a hatását, mint a nitrozaminok, valamint sejtburjánzást gátló hatással bír.
(Milner 2001a; Milner 2001b). A fokhagyma rákellenes védőhatásaiért felelős komponensei közé tartoznak a szerves kénvegyületek és a flavonoidok.

A spenót folátban gazdag élelmiszer, amihez nagyon jól illik a fokhagyma. Ajánljuk szeretettel a fokhagymás spenót fogysztását egy szelet sült hallal

Szép hétvégét kívánunk!

Források:
Gibson, T. M., S. J. Weinstein, et al. (2011). “Pre- and postfortification intake of folate and risk of colorectal cancer in a large prospective cohort study in the United States.” The American Journal of Clinical Nutrition 94(4): 1053-1062.

Fleischauer, A. T., C. Poole, et al. (2000). “Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers.” The American Journal of Clinical Nutrition 72(4): 1047-1052.

Milner, J. A. (2001b). “Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis.” Adv Exp Med Biol 492: 69-81.

Milner, J. A. (2001a). “A Historical Perspective on Garlic and Cancer.” The Journal of Nutrition 131(3): 1027S-1031S.