Nem alkoholos eredetű zsírmáj: szexuális diszfunkciók és meddőség férfiaknál

Nem alkoholos eredetű zsírmáj: szexuális diszfunkciók és meddőség férfiaknál
2021.03.11.
Nem alkoholos eredetű zsírmáj: szexuális diszfunkciók és meddőség férfiaknál – gyakori összefüggések és problémák A nem alkoholos eredetű zsírmájbetegséget (NAFLD) a metabolikus szindróma (MS) fémjelzi, így jelentős mértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez.

Az Egyesült Államokban és szerte a világon a metabolikus szindróma (mely az elhízás riasztó mértékével párosul az egész világon) megértésére, megelőzésére és kezelésére egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek tudósok és orvosok. Napjainkra jól megalapozott a férfiak szexuális problémái és a metabolikus szindróma közötti (szoros) kapcsolat. A legújabb vizsgálatok további eredményeket adtak a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség összefüggéséről a férfiakat érintő szexuális problémákkal és a meddőséggel kapcsolatban. A PubMed adatbázisban a „merevedési zavar”, a „hypogonadizmus”, a „férfi meddőség” és a „nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség”(NAFLD) kifejezésekkel 1980 januárja és 2018 júniusa között számos cikk található.

Eredmények: összesen 132 cikket tekintettek át a kutatók. Ezek emberi megfigyelési és klinikai vizsgálatokat, valamint alapkutatásokat foglaltak magukba, melyek összefüggést találtak NAFLD és a férfi meddőség kialakulásával és progressziójával.

Következtetés: egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a NAFLD és a férfi szexuális és reproduktív rendellenességek kapcsolatáról.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: a meddőségi centrumokban (vagy akár odahaza) laborvizsgálatok segítségével viszonylag könnyedén megközelíthető ez az állapot (NAFLD). Amennyiben a triglicerid-szint magasabb, mint a HDL(„jó”)-koleszterin, akkor minden bizonnyal fennáll a fenti negatív összefüggés. Például 1,5 feletti trigliceriddel és 1,5 alatti HDL-koleszterinnel férfi meddőség esetén nagyon fontos lenne étrendi szempontból is foglalkozni.

 

Aktuális eseményeink itt érhetőek el!

Forrás:

Nonalcoholic Fatty Liver Disease, Male Sexual Dysfunction, and Infertility: Common Links, Common ProblemsHawksworth DJ, Burnett AL.Sex Med Rev 2020;8:274-285.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!