Miért bánj óvatosan a különböző édesítőszerekkel?

Miért bánj óvatosan a különböző édesítőszerekkel?
2024.01.09.

Miért bánj óvatosan a különböző édesítőszerekkel?

Talán hallottál már arról, hogy a poliolok cukoralkoholok, azonban ezek a FODMAP-ok nem fognak lerészegíteni.
A poliolok természetes módon fordulnak elő az élelmiszerekben (például gyümölcsökben és zöldségekben), illetve mesterségesen is előállítják és alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként adják a feldolgozott élelmiszerekhez.
Ezért látod őket gyakran a fogyókúrás fehérjeszeletekben és a diabetikus édességekben.
Sajnos a cukoralkoholok szeretnek felfordulást okozni az emésztőrendszerünkben, és egyeseknél kifejezetten kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Az alacsony FODMAP étrend során hat poliolra kell odafigyelni:

  • szorbit (e420)
  • mannit (e421)
  • maltit (e965)
  • xilit (e967)
  • izomalt (e953)
  • és laktit (e966)

Miért okoznak problémát a poliolok?

Az elfogyasztott polioloknak csak egyharmada szívódik fel ténylegesen a vékonybélben, a felszívódás mértéke a poliol típusától és az egyéntől függ. Ha a poliolok rosszul szívódnak fel, akkor bélbaktériumaink táplálékává válnak, akik gyorsan megerjesztik azokat, mindezzel az irritábilis bél szindrómára (IBS) jellemző tüneteket okozva.
A poliolok hashajtó hatásukról is híresek, ezért a rágógumik csomagolásán figyelmeztetés szerepel, hogy a túlzott fogyasztás hasmenést okozhat. A poliolok hashajtóként azáltal működnek, hogy rossz felszívódásuk esetén vizet vonzanak a vastagbélbe, ami gyorsan mozgatja az ételt a belekben, és ezzel bélmozgást vált ki.

Miben találhatók poliolok?

A leggyakoribb poliol a szorbit és a mannit, amelyek a természetben számos gyümölcsben és zöldségben előfordulnak. A poliolok mesterségesen is előállíthatók és gyakran kerülnek bele feldolgozott termékekbe, például édességekbe, kekszekbe, jégkrémekbe, lekvárokba és befőttekbe, rágógumikba, csokoládékba, fehérjeszeletekbe, pékárukba, valamint gyógyszerekbe például köhögéscsillapítókba és torokpasztillákba.
Mindig érdemes ellenőrzi a feldolgozott élelmiszerek összetevőinek listáját, és nagyon figyelni minden olyan termékre, amely azt állítja, hogy cukormentes, mivel ezek gyakran tartalmaznak magas FODMAP-értékű cukoralkoholokat vagy inulint.

Melyek a különböző cukoralkoholok?

Szorbit (e420)
A szorbit általában olyan gyümölcsökben található meg, mint az alma, sárgabarack, avokádó, szeder, cseresznye, licsi, nektarin, őszibarack, körte és szilva. A szorbitot mesterséges édesítőszerként is használják, a szacharóz (étkezési cukor) édességének körülbelül 60%-át adja.

Mannit (e421)
A mannit természetes módon számos gyümölcsben és zöldségben, például görögdinnyében, karfiolban, zellerben, cukorborsóban és édesburgonyában fordul elő. A mannitot kukoricakeményítőből származó fruktózból is elő lehet állítani.

Maltit (e965)
A maltit egy másik rosszul felszívódó cukoralkohol, amely általában kukoricakeményítőből származik. Ideális édesítőszer, mivel 90%-ban olyan édes, mint a cukor, ami rendkívül vonzó cukorhelyettesítővé teszi.

Laktit (e966)
A laktit laktózban gazdag tejsavóból származó cukoralkohol. Általában rágógumikban, kemény és lágy cukorkákban, valamint fagyasztott tejdesszertekben használják, és gyakran keverik más mesterséges édesítőszerekkel.

Xilit (nyírfacukor, e967)
Xilit alacsony mennyiségben előfordul gyümölcsökben és zöldségekben, például a málnában, az eperben és az endíviában. A szintje azonban annyira alacsony, hogy ezek a gyümölcsök és zöldségek alacsony FODMAP-tartalmúnak minősülnek. A kereskedelmi forgalomban kapható xilitet kukoricából vagy keményfából nyerik, és akkor válik problémássá, ha nagyobb mennyiségben mesterséges édesítőszerként használják.

Isomalt (e953)
Az izomalt határozottan nem végződik „ol”-ra, ami azt jelenti, hogy a címkék olvasásakor könnyű nem észrevenni! Az izomalt egy cukoralkohol, amely szorbitot és mannitot is tartalmaz, ezért magas FODMAP-tartalmú, így az alacsony FODMAP étrendben kerülendő.
Az izomalt gyártási folyamata során a nádcukor fruktóz része két diszachariddá alakul: glükóz-szorbittá (glükoszorbit) és glükóz-mannittá (glüko-mannit).

Eritritol (e968)
Az eritritol a többi magas FODMAP-értékű cukoralkohollal összehasonlítva viszonylag jól szívódik fel a vékonybélben (12). Az elfogyasztott eritritolnak csak körülbelül 10%-a jut el a vastagbélbe, és úgy tűnik, hogy bélbaktériumaink nem erjesztik annyira gyorsan, mint a többi cukoralkoholt. Ez azt jelenti, hogy az eritritol a többi poliolhoz képest kisebb valószínűséggel vált ki bélrendszeri tüneteket. Ennek ellenére az alacsony FODMAP étrend első szakaszában érdemes korlátozni az eritritol bevitelét is, amíg a tünetek nem csillapodnak, majd tesztelheti az összetevővel szembeni toleranciáját. A kutatások azt is mutatják, hogy az eritritol fokozhatja a fruktóz felszívódási zavarát, ami viszont IBS-tüneteket válthat ki.

Forrás: https://alittlebityummy.com/blog/what-are-polyols/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!