A mannitol és az alacsony FODMAP étrend

A mannitol és az alacsony FODMAP étrend
2024.01.04.

A mannitol és az alacsony FODMAP étrend

  • Szereted az édesburgonyát?
  • Azonban emésztőrendszeri panaszokat okoz egy nagyobb adag elfogyasztása?
  • Akkor lehet, hogy problémáid vannak a mannitol felszívódásával.

Mi az a mannitol vagy mannit?
A mannit egy magas FODMAP-tartalmú cukoralkohol, és a FODMAP rövidítésen belül a „P = poliol” csoportba tartozik.
Ez az alattomos FODMAP természetes módon előfordul számos gyümölcsben és zöldségben, de elő is állítható és hozzáadható az élelmiszerekhez a cukor helyettesítésére. Olvasd el cikket, hogy megtudd, hol szeret a mannitol elrejtőzni.

Miben található a mannitol?
A mannit természetes módon nagy mennyiségben fordul elő számos gyümölcsben és zöldségben, például a görögdinnyében, az őszibarackban, a gombában, a karfiolban, a zellerben, a cukorborsóban, a tökfélékben és az édesburgonyában.
A mannitol a kukoricakeményítőből származó fruktózból is előállítható. Az így előállított mannitolt édesítőszerként használják, és termékek széles skálájához adják hozzá a „cukormentes” ételektől és italoktól kezdve a fehérjeszeleteken, kekszeken és rágógumikon át. Hozzáadják néhány folyékony gyógyszerhez is, például köhögés elleni szirupokhoz, megfázás elleni gyógyszerekhez és folyékony fájdalomcsillapítókhoz. Az összetevők listájában E421-ként is szerepelhet.

Miért jelent problémát a mannit?
A mannit egy poliol, és az elfogyasztott polioloknak csak egyharmada szívódik fel a szervezetünkben. A felszívódás mértéke a poliol típusától és az egyéntől függ. Ha a poliolok rosszul szívódnak fel, a bélbaktériumaink lakmároznak belőlük és gyorsan megerjesztik, mindezzel emésztőrendszeri panaszokat okozva az arra érzékenyeknél. A poliolok természetes hashajtók is, mivel rossz felszívódásuk esetén vizet vonzanak a vastagbélbe, ami serkenti a bélmozgást.

Az egyes élelmiszerek mannit tartalma különböző?
A Monash Egyetem kutatócsoportja által a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a különböző gyümölcsök és zöldségek mannit szintje eltérő. Az alábbiakban mutatunk néhány példát (a mannitol mennyisége 100 gramm alapanyagra vonatkozik):

  • őszibarack 0,52g
  • görögdinnye 0,24g
  • csiperkegomba 2,63g
  • karfiol 2,96g
  • cukorborsó 1,16g
  • édesburgonya 0,27g
  • édeskömény 0,32g

Fogyaszthatóak a magas mannit tartalmú élelmiszerek az alacsony FODMAP étrend során?
Az alacsony FODMAP étrend első szakaszában kerülni kell azokat az alapanyagokat, amelyeknek magas a mannit-tartalma. Fontos megjegyezni, hogy a mannit vízben oldódik, akárcsak a hagymában és a fokhagymában lévő fruktánok. Ez azt jelenti, hogy a mannit kioldódik az ételből és a folyadékba kerül. Ha például gombából főzünk levest, a mannit kimosódik a gombából és a levesbe kerül, ami növeli a FODMAP-tartalmat. Még ha ki is szedjük a gombát az ételből, akkor is magas FODMAP-tartalmú marad.

Forrás: https://alittlebityummy.com/…/lets-talk-about-mannitol…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!