Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A mannitol és az alacsony FODMAP étrend
Mi az a mannitol vagy mannit?A mannit egy magas FODMAP-tartalmú cukoralkohol, és a FODMAP rövidítésen belül a „P = poliol” csoportba tartozik.Ez az alattomos FODMAP természetes módon előfordul számos gyümölcsben és zöldségben, de elő is állítható és hozzáadható az élelmiszerekhez a cukor helyettesítésére. Olvasd el cikket, hogy megtudd, hol szeret a mannitol elrejtőzni.
Miben található a mannitol?A mannit természetes módon nagy mennyiségben fordul elő számos gyümölcsben és zöldségben, például a görögdinnyében, az őszibarackban, a gombában, a karfiolban, a zellerben, a cukorborsóban, a tökfélékben és az édesburgonyában.A mannitol a kukoricakeményítőből származó fruktózból is előállítható. Az így előállított mannitolt édesítőszerként használják, és termékek széles skálájához adják hozzá a „cukormentes” ételektől és italoktól kezdve a fehérjeszeleteken, kekszeken és rágógumikon át. Hozzáadják néhány folyékony gyógyszerhez is, például köhögés elleni szirupokhoz, megfázás elleni gyógyszerekhez és folyékony fájdalomcsillapítókhoz. Az összetevők listájában E421-ként is szerepelhet.
Miért jelent problémát a mannit?A mannit egy poliol, és az elfogyasztott polioloknak csak egyharmada szívódik fel a szervezetünkben. A felszívódás mértéke a poliol típusától és az egyéntől függ. Ha a poliolok rosszul szívódnak fel, a bélbaktériumaink lakmároznak belőlük és gyorsan megerjesztik, mindezzel emésztőrendszeri panaszokat okozva az arra érzékenyeknél. A poliolok természetes hashajtók is, mivel rossz felszívódásuk esetén vizet vonzanak a vastagbélbe, ami serkenti a bélmozgást.
Az egyes élelmiszerek mannit tartalma különböző?A Monash Egyetem kutatócsoportja által a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a különböző gyümölcsök és zöldségek mannit szintje eltérő. Az alábbiakban mutatunk néhány példát (a mannitol mennyisége 100 gramm alapanyagra vonatkozik):
Fogyaszthatóak a magas mannit tartalmú élelmiszerek az alacsony FODMAP étrend során?Az alacsony FODMAP étrend első szakaszában kerülni kell azokat az alapanyagokat, amelyeknek magas a mannit-tartalma. Fontos megjegyezni, hogy a mannit vízben oldódik, akárcsak a hagymában és a fokhagymában lévő fruktánok. Ez azt jelenti, hogy a mannit kioldódik az ételből és a folyadékba kerül. Ha például gombából főzünk levest, a mannit kimosódik a gombából és a levesbe kerül, ami növeli a FODMAP-tartalmat. Még ha ki is szedjük a gombát az ételből, akkor is magas FODMAP-tartalmú marad.
Forrás: https://alittlebityummy.com/…/lets-talk-about-mannitol…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Találd meg a kiutat az IR-ból!
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása az INZULINREZISZTENCIÁRÓL komplexen, de másképpen.
Összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket az inzulinrezisztenciát (IR) érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési témákban.
2024.09.18. | SOTE