Lactobacillus rhamnosus: egy probiotikum számos előnnyel

Lactobacillus rhamnosus: egy probiotikum számos előnnyel
2024.12.04.

Lactobacillus rhamnosus: egy probiotikum számos előnnyel

A Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) egy bélbaktérium, amely étrend-kiegészítőként és különböző élelmiszerekhez, például tejtermékekhez adva kapható. Segíthet enyhíteni az IBS tüneteit és a hasmenést, fokozhatja a bélrendszer egészségét, és védi a fogakat a szuvasodástól.

Az emberi szervezetben 10-100 billió baktérium található és legnagyobb része a bélrendszerben él. Fontos szerepet játszanak az optimális egészség fenntartásában. A bélbaktériumok egészséges egyensúlyának számos előnye van, míg az egyensúlyhiány számos betegséggel hozható összefüggésbe. Az egyik legjobban tanulmányozott barátságos bélbaktérium a L. rhamnosus.

Ez a cikk az L. rhamnosus előnyeit, mellékhatásait és adagolását tekinti át.

A L. rhamnosus a Lactobacillus nemzetségbe tartozik, a laktáz enzimet termelő baktériumtípusba. A laktáz enzim a tejtermékekben található laktózt tejsavvá bontja. Az ebbe a nemzetségbe tartozó baktériumok, mint például a L. rhamnosus, probiotikusnak számítanak. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek fogyasztásukkal egészségügyi előnyöket biztosíthatnak. A L. rhamnosus előnyeit tanulmányok százai támasztják alá. Ez a baktérium egyedülállóan alkalmazkodott ahhoz, hogy a szervezeten belül savas és bázikus körülmények között is túléljen, és képes a bélfalhoz tapadni és megtelepedni. Ezek a tulajdonságok nagyobb esélyt adnak az L. rhamnosusnak a túlélésre – így hosszabb távú előnyöket adhat. A L. rhamnosusnak számos különböző törzse létezik, és mindegyiknek más-más tulajdonságai vannak.

Az L. rhamnosus probiotikus étrend-kiegészítőként kapható, illetve gyakran adják joghurtokhoz, sajtokhoz és más tejtermékekhez a probiotikus tartalom növelése érdekében. Más okokból is hozzáadható a tejtermékekhez. Az L. rhamnosus például kulcsszerepet játszik a sajtok érlelésében, ami fokozza az ízt.

Az L. rhamnosusnak számos potenciális előnye és felhasználási lehetősége van az emésztőrendszerre, valamint az egészség más területeire.

Megelőzheti és kezelheti a hasmenést
A hasmenés gyakori probléma, amelyet néha bakteriális fertőzés okoz. A legtöbb esetben a hasmenés viszonylag ártalmatlan, azonban a tartós hasmenés folyadékveszteséget okozhat, ami kiszáradáshoz vezethet. Tanulmányok azt mutatják, hogy az L. rhamnosus segíthet a hasmenés különböző típusainak megelőzésében vagy kezelésében. Az L. rhamnosus például védelmet nyújthat az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés ellen. Az antibiotikumok megzavarhatják a mikrobiótát, ami olyan emésztési tüneteket eredményezhet, mint a hasmenés. Például egy metaanalízis azt találta, hogy egy bizonyos L. rhamnosus GG nevű törzzsel való kiegészítés 22%-ról 12%-ra csökkentette az antibiotikummal összefüggő hasmenés kockázatát. Ezen kívül a probiotikum szedése az antibiotikum-használat alatt és után is segíthet az jótékony bélbaktériumok helyreállításában, mivel az antibiotikumok gyakran elpusztítják őket a káros baktériumokkal együtt. Mi több, az L. rhamnosus védelmet nyújthat a hasmenés különböző más típusai, például az utazási hasmenés, az akut vizes hasmenés és az akut gasztroenteritiszhez kapcsolódó hasmenés ellen is.

Enyhítheti az IBS tüneteit
Az irritábilis bél szindróma (IBS) világszerte a felnőttek 9-23%-át érinti. Az IBS olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a puffadás, hasi fájdalom és megváltozott bélmozgás. Az IBS és a szervezet természetes bélflórájának megváltozása között kapcsolat állhat fenn. Az IBS-ben szenvedő emberekben például kevesebb Lactobacillus és Bifidobacterium, de több potenciálisan káros Clostridium, Streptococcus és E. coli baktérium lehet. Humán vizsgálatok megfigyelték, hogy a Lactobacillusban gazdag élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők enyhíthetik az IBS gyakori tüneteit, például a hasi fájdalmat.

Segíti a bélrendszer egészségét
A többi probiotikus baktériumhoz hasonlóan az L. rhamnosus is nagyszerű hatással van az emésztőrendszer egészségére. A Lactobacillus családba olyan baktériumok tartoznak, amelyek tejsavat termelnek. A tejsav segít megakadályozni a potenciálisan káros baktériumok túlélését az emésztőrendszeredben. Az L. rhamnosus például megakadályozhatja, hogy a Candida albicans megtelepedjen a bélfalon. Az L. rhamnosus nemcsak megakadályozza a káros mikrobák megtelepedését, hanem ösztönzi a hasznos baktériumok, például a Bacteroides, a Clostridia és a bifidobaktériumok növekedését is. Mi több, az L. rhamnosus segít növelni a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k), például az acetát, a propionát és a butirát termelését. Az SCFA-k akkor keletkeznek, amikor az egészséges bélbaktériumok fermentálják a rostokat az emésztőrendszerében. Az SCFA-k táplálják a vastagbelét bélelő sejteket. Tanulmányok az SCFA-kat további előnyökkel is összefüggésbe hozták, többek között a vastagbélrák elleni védelemmel, a fogyással és az alacsonyabb vércukorszintekkel.

Védelmet biztosíthat a fogszuvasodás ellen
A fogszuvasodás gyakori jelenség, különösen a gyermekeknél. A szájban lévő káros baktériumok hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz, mivel ezek a baktériumok savakat termelnek, amelyek lebontják a fogak külső rétegét, a fogzománcot. Az olyan probiotikus baktériumok, mint az L. rhamnosus, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek ezeknek a káros baktériumoknak a leküzdésében. Egy 108 serdülőn végzett vizsgálat megállapította, hogy a probiotikus baktériumokat – köztük L. rhamnosus GG-t – tartalmazó tabletta szedése jelentősen csökkentette a baktériumok növekedését és az fogínygyulladást, a placebóhoz képest.

Segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket
A húgyúti fertőzés a húgyutak bármely pontján előfordulhat, beleértve a vesét, a húgyhólyagot és a húgycsövet. Nőknél sokkal gyakoribb, és jellemzően két baktériumtörzs – Escherichia coli (E. coli) és Staphylococcus saprophyticus – okozza. Egyes tanulmányok szerint a probiotikus baktériumok, beleértve a L. rhamnosus bizonyos törzseit, a káros baktériumok elpusztításával és a hüvelyflóra helyreállításával megelőzhetik a húgyúti fertőzéseket. Például egy 294 nőn végzett metaanalízis azt találta, hogy számos Lactobacillus baktérium, köztük az L. rhamnosus, biztonságos és hatékony a húgyúti fertőzések megelőzésében. Más tanulmányok kimutatták, hogy az L. rhamnosus GR1 törzs – akár szájon át, akár intravaginálisan adva – különösen hatékonyan pusztítja el a káros baktériumokat a húgyutakban. Azonban nem minden L. rhamnosus törzs segíthet a húgyúti fertőzések kezelésében. Az L. rhamnosus GG törzsek például nem kötődnek jól a hüvely falához, így nem biztos, hogy hatékonyak.

Egyéb lehetséges előnyök

Az L. rhamnosus számos más potenciális egészségügyi előnnyel is összefüggésbe hozható. Ezeket a tulajdonságokat azonban kevesebb vagy gyengébb tanulmány támasztja alá:

  • Elősegítheti a fogyást. Az L. rhamnosus csökkentheti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást, különösen nőknél.
  • Növelheti az inzulinérzékenységet. Állatkísérletek azt mutatják, hogy számos L. rhamnosus törzs javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását.
  • Csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Egy egérvizsgálat megállapította, hogy az L. rhamnosus csökkentette a vér koleszterinszintjét, és hasonló hatást gyakorolt a koleszterin anyagcserére, mint a sztatinok, a magas koleszterinszint kezelését segítő gyógyszercsoport.
  • Segíthet az allergiák ellen. Az L. rhamnosus törzsek segíthetnek az allergiás tünetek megelőzésében vagy enyhítésében azáltal, hogy elősegítik a barátságos bélbaktériumok növekedését és elnyomják a káros baktériumok szaporodását.
  • Segíthet a pattanások kezelésében. Egy 20 felnőtt bevonásával végzett kisebb vizsgálatban az L. rhamnosus SP1 étrend-kiegészítő szedése segített csökkenteni a pattanások megjelenését.

Adagolás és ajánlások

Az L. rhamnosus probiotikus étrend-kiegészítők tartalmazhatnak csak L. rhamnosus fajokat vagy ezeket a fajokat más probiotikus baktériumokkal kombinálva. A probiotikus baktériumokat a kapszulánkénti élő szervezetek számával, az úgynevezett kolóniaképző egységekkel (CFU) mérik. Egy tipikus L. rhamnosus étrend-kiegészítő kapszulánként körülbelül 10 milliárd élő baktériumot – vagy 10 milliárd CFU-t – tartalmaz. Az általános egészségi állapot támogatásához elegendő 1 kapszula, amely legalább 10 milliárd élő baktériumot tartalmaz.

Az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés megelőzésére naponta 2 kapszula 10 milliárd élő baktériumot biztosító L. rhamnosus GG-t javasolt szedni. A probiotikus kiegészítőt néhány órával az antibiotikum(ok) után vegye be, majd az antibiotikum kúra után legalább egy hétig folytassa, hogy segítsen helyreállítani az egészséges bélrendszert.

Az L. rhamnosus más felhasználási módjára vonatkozóan nem állapítottak meg adagolási irányelveket, de a szakértők szerint hasonló napi adagolás megfelelő lehet.

L. rhamnosus 2 törzse is megtalálható az alábbi, érzékeny emésztőrendszer számára is ajánlott D-laktát mentes probiotikum készítményben:

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/lactobacillus-rhamnosus

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!