Inzulinrezisztencia (IR) és öregedés

Inzulinrezisztencia (IR) és öregedés
2021.02.15.
Inzulinrezisztencia (IR) és öregedés: a táplálkozás és a testedzés hatása
 
Az inzulinrezisztencia, azaz adott inzulinkoncentráció általi vér-glükóz kezelési hatékonyságának csökkenése figyelhető meg a súlyproblémákkal küzdőknél, az elhízottaknál, a cukorbetegeknél, valamint az életkor előrehaladtával is. Az inzulinérzékenység mérésére különböző vizsgálatok állnak rendelkezésre. Az inzulin működését számos hormon és más szabályozó tényező befolyásolja, melyek hozzájárulhatnak az inzulinrezisztenciához. Mindezekből kiindulva az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében álló mechanizmusok multifaktoriálisak.
 
Az öregedés igen gyakran a testtömeg és a zsírtömeg növekedésével jár. Nemcsak a hasi elhízás hozható összefüggésbe az IR-rel, de a zsigeri elhízás egyértelműen korreál a patológiás inzulinrezisztenciával (és a később kialakuló cukorbetegséggel). Az öregedés testösszetétellel kapcsolatos változásai, megfelelő étrenddel és testedzéssel, (valamint alvással) késleltethetik az inzulinrezisztencia megjelenését. Az aerob és a rezisztencia edzés (ellenállással végzett edzés) a teljes test- és a hasi zsír csökkenését eredményezi. Számos tanulmány alapján a testsúlycsökkenés növeli az inzulinérzékenységet és javítja a glükóz toleranciát (ami az inzulinrezisztencia kezelésének alapja). Ezenkívül az idős embereknél megfigyelt inzulinrezisztencia testedzéssel módosítható.
 
A testsúlycsökkenés és testedzés utáni glükóz-anyagcsere javulása egyes esetekben részben a testösszetétel megváltozásának tulajdonítható, beleértve a teljes test- és a hasi zsír csökkenését. Sőt, a vázizomzatban, véráramlásban és egyéb mechanizmusokban bekövetkező további változások nagy valószínűséggel kölcsönhatásban állnak a testedzés inzulinrezisztenciára gyakorolt pozitív hatásával. Az életmódbeli változtatások, beleértve a testsúlycsökkenést és a fizikai aktivitást egészségügyi előnyökkel és funkcionális nyereséggel járnak, ezért alkalmazni kell őket az inzulinérzékenység növelésére, valamint az IR és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében (az idősebb felnőtteknél is).
 
 
 
Szabó Dániel
 
Forrás:
Sports Med. 2000 Nov;30(5):327-46. Insulin resistance with aging: effects of diet and exercise A S Ryan
 
 
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
 
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!