Hashimoto thyreoiditis és NCGS összefüggése

Hashimoto thyreoiditis és NCGS összefüggése
2021.05.31.
A Hashimoto thyreoiditis nevű kórképet Hakuro Hashimoto japán orvos írta le 1912-ben, ezért szokás röviden Hashimoto pajzsmirigygyulladásnak is nevezni. Az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködést okozhatja pl. az Epstein-Barr vírus az úgynevezett molekuláris mimikri útján (Dittfeld, 2016), de sok más ismert kórokozóról is bizonyították, hogy okozhat autoimmun pajzsmirigygyulladást: pl. a Cytomegalovírus, a Helicobacter pylori vagy a Yersinia (a teljesség igénye nélkül).

A gluténtartalmú gabonák Hashimoto betegséget okozó szerepét bizonyítja, hogy cöliákia betegek (hagyományos lisztérzékenyek) közt 24-26%-ban találtak szubklinikus (azaz gyógyszeres kezelést még nem igénylő, tüneteket még nem mutató) és kifejlett Hashimoto-betegeket (Hakanen, 2001; Ansaldi, 2003). És fordítva, autoimmun pajzsmirigy betegek közt 4.5-szer több cöliákia beteget találnak, mint a kontrollok közt (Berti, 2000).

Modern táplálkozástudományi ismereteink alapján felmerül, hogy sok ember szervezete a gluténtartalmú gabonafélék más összetevőire is reagál, így pontosabb és helyesebb volna Nem Cöliákiaspecifikus Gabonaérzékenységről (NCGS) beszélni. Az NCGS-t mutatók közt hétszer gyakoribb volt az autoimmun betegség és ezek 85%-a autoimmun pajzsmirigy beteg volt (Carroccio, 2015). Egy 24 hónapos vizsgálatban a gluténmentes táplálkozás hatására a betegekben teljesen normalizálódott az anti-TPO szintje (Ventura, 2000).

Emésztési panaszokkal összefüggő Hashimoto pajzsmirigygyulladás esetén célzott és bizonyított táplálkozásterápia az alacsony FODMAP-étrend (mely az NCGS átfogó megközelítése): https://www.paleocentrum.hu/…/Bartha-Mezei-Alacsony…

Kuponkód (minden termékre): TB2015

További ismeretek: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!