Fogyasztható-e a banán emésztőrendszeri panaszok esetén?

Fogyasztható-e a banán emésztőrendszeri panaszok esetén?
2023.12.18.

Fogyasztható-e a banán emésztőrendszeri panaszok esetén?

Sokszor merül fel az a kérdés, hogy ha valaki irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved, akkor fogyaszthat-e banánt?

Az IBS olyan állapot, amelyet különböző emésztőrendszeri panaszok jellemeznek, mint például a gyakori székrekedés, vagy hasmenés, vagy a kettő kombinációja. Bár az IBS oka még mindig nem tisztázott teljesen, úgy tűnik, hogy összefüggés van az IBS és a vastagbélben élő bélbaktériumok egyensúlytalansága között..

Függetlenül attól, hogy milyen típusú IBS-ben szenvedünk, az elfogyasztott ételek jelentősen befolyásolhatják a tüneteket, így az étrend kulcsszerepet játszik az IBS kezelésében.

IBS esetén gyakran ajánlott diéta a FODMAP diéta.
Ez a terápiás étrend kizárja a magas FODMAP-tartalmú élelmiszereket, amelyek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a bélbaktériumok gyorsan erjesztenek, de a szervezet számára nehezen emészthetők és felszívhatók.

Napjainkra már számos tanulmány megerősítette az alacsony FODMAP-étrend előnyeit az IBS-ben és emésztőrendszeri panaszokban szenvedők számára.

A banán FODMAP-tartalma nagyban függ az érettségi fokától.

Az éretlen banán alacsony FODMAP-tartalmú, ezért jobb választás az IBS-ben szenvedők számára.

Azonban, ahogy érik a banán, felhalmozódik benne a FODMAP-ok egy típusa, a fruktán (frukto-oligoszacharid), ezért az érett banán magas FODMAP-tartalmú élelmiszernek számít.

Az érett banán magas FODMAP-tartalmú, ezért nem javasolt fogyasztani az alacsony FODMAP-étrend alatt.

Az IBS-t gyakran jellemzi a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása, ami az alacsony FODMAP-étrend segítségével javítható. Ha ez a gyógyulási folyamat megtörtént, akkor a magasabb FODMAP-tartalmú ételeket is be lehet vezetni anélkül, hogy emésztőrendszeri tüneteket tapasztalnánk.

Az éretlen banánon kívül alacsony FODMAP-tartalommal rendelkezik a plantain (főzőbanán) is. A plantain a banánhoz hasonlóan néz ki, de kevésbé édes és enyhébb az íze.

Nagyszerűen passzol köretként halas vagy húsos ételekhez.

Cikk forrása: https://www.healthline.com/nutrition/banana-fodmap

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!