Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása

Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása
2023.11.10.

Étrendi AGE-k bevitele és a testtömeg változása európai felnőtteknél

Az AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint húsok és húskészítmények. Számos kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy az AGE-k képesek fokozni az inzulinrezisztenciát és az elhízást.

Ebben az 5 éven át tartó követéses tanulmányban megvizsgálták az étrendi AGE-bevitel és a testtömeg változása közötti kapcsolatot felnőttek esetében. A vizsgálatban összesen több mint 255.000-en (életkor: 25-70 év) vettek részt tíz európai országból. A kutatás elején megmérték a testtömeget, majd a résztvevők 2-11 év múlva újból megadták a testtömegüket. Az ételek AGE szintjének meghatározására egy referencia adatbázist használtak, ami 200 étel adatát tartalmazta.

A legtöbb AGE-t fogyasztó csoportnál nagyobb volt a súlygyarapodás, és ebben a csoportban nagyobb arányban fordultak elő nők. Mindezek alapján a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a magasabb étrendi AGE bevitel némileg nagyobb súlygyarapodással társult az átlagosan öt évig tartó utánkövetés során. Tehát az étrendi AGE-nek fontos szerepük lehet a nem megfelelő energiaegyensúlyban és a súlygyarapodásban.

Forrás: Cordova R et al. Dietary intake of advanced glycation end products (AGEs) and changes in body weight in European adults. Eur J Nutr. 2019 Nov 7. doi: 10.1007/s00394-019-02129-8.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!