Étrendi AGE bevitel és a testtömeg változása európai felnőtteknél

Étrendi AGE bevitel és a testtömeg változása európai felnőtteknél
2023.04.29.

AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint egyes húsok és húskészítmények. Számos kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy az AGE-k képesek fokozni az inzulinrezisztenciát és az elhízást.

Ebben az 5 éven át tartó tanulmányban megvizsgálták az étrendi AGE-bevitel és a testtömeg változása közötti kapcsolatot felnőttek esetében. A vizsgálatban összesen 255.170 alany (életkor: 25-70 év) vett részt tíz európai országból. A kutatás elején megmérték a testtömeget, majd a résztvevők 2-11 év múlva újból megadták a testtömegüket. Az ételek AGE szintjének meghatározására egy referencia adatbázist használtak, ami 200 európai étel adatát tartalmazta.

A legtöbb AGE-t fogyasztok esetében nagyobb volt a súlygyarapodás, és ebben a csoportban nagyobb arányban fordultak elő nők. A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy az étrendi AGE-ek túlzott bevitelének fontos szerepe lehet a nem megfelelő energiaegyensúlyban és a súlygyarapodásban.

Ha szeretnél többet megtudni a saját egészségi állapotodról, a szervezetedben jelenlévő AGE-k mennyiségéről és ezek rád gyakorolt egészségügyi kockázatairól, jelentkezz nálunk mérésre:

Forrás: Cordova R et al. Dietary intake of advanced glycation end products (AGEs) and changes in body weight in European adults. Eur J Nutr. 2019 Nov 7. doi: 10.1007/s00394-019-02129-8.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!