Előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) hatása az alvászavarokra és az éjszakai vizelési ingerre

Előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) hatása az alvászavarokra és az éjszakai vizelési ingerre
2022.08.31.

A szemlézett tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) hatását az alvászavarokra és az éjszakai vizelési ingerre felnőttek körében.

447 főnél vizsgálták az AGE-szintet AGE Reader készülékkel, valamint az alvászavarokat és a noktúria gyakoriságát. Az alvászavarokat a Pittsburghi alvásminőségi index (PSQI) pontszámával értékelték. A résztvevőket két csoportra osztották: Alacsony AGE (≤1,80) és Magas AGE (>1,80) szintűek. A két csoport között 5 éven keresztül hasonlították össze az alvásminőség változásait.

A PSQI-pontszám emelkedése (azaz az alvászavarok súlyosbodása) szignifikánsan nagyobb volt a „Magas AGE” csoportban. A korrigált többváltozós elemzés azt mutatta, hogy a magas AGE szint összefüggésbe hozható az alvásminőség romlásával, de nem hozható összefüggésbe az éjszakai vizelési inger romlásával.

A vizsgálatot végző kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az oxidatív stressz kapcsolatban áll az alvászavarok súlyosbodásával, azonban az oxidatív stressz önmagában valószínűleg nem rontja jelentősen az éjszakai vizeletürítés gyakoriságát.

AGE reader mérésről részletesebben: https://taplalkozasbeallitas.hu/szolgaltatasok/age-reader-meres/

Az előrehaladott glikációs végtermékeknek nagy jelentősége van az inzulinrezisztencia vonatkozásában is.

Forrás:
Konishi, Sakae et al. “Effect of advanced glycation end products on nocturia or sleep disorders: A longitudinal study.”
BJUI compassvol. 3,2 162-168. 5 Oct. 2021, doi:10.1002/bco2.114

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!