Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – II. rész

Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – II. rész
2023.08.04.

Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – II. rész

Az első részben bemutatottakon túl néhány további bőrprobléma, amelyek összefüggésbe hozhatók a belek egészségével:

3. Ekcéma

Az ekcéma egy autoimmun állapot, amelyet a vörös, viszkető bőr jellemez. Az ekcéma károsítja a bőr védőrétegét, száraz lesz, hajlamosít kiütésekre és bőrfertőzésekre és további problémákra is. A pontos oka a hagyományos orvoslásban nem jól értelmezett, így a kezelés általában az ismert kiváltó tényezők, például a száraz bőr, az irritáló anyagok és a túlzott stressz elkerülését foglalja magában.

Az autoimmunitás, a bél egészsége és az ekcéma közötti kapcsolat:
A bélrendszer egészsége szorosan összefügg az immunrendszer egészségével. A jótékony bélbaktériumok metabolitjai, például a rövid szénláncú zsírsavak hozzájárulnak az egészséges és erős immunrendszerhez, a béldiszbiózis pedig ronthatja az immunválaszt. A bélmikrobiom befolyásolja az autoimmun folyamatok kialakulását is – a bélmikrobái szabályozzák a T-sejtek differenciálódását és módosítják a bélben lévő fehérjéket, ami autoimmun választ válthat ki. A béldiszbiózis és a fokozottan átjárható bélfal is kiválthat autoimmun választ.

Egyes kutatások alátámasztják a bélrendszer működése és az ekcéma közötti kapcsolatot. Egy seborrhoeás dermatitiszben – az ekcéma egyik típusában- szenvedő betegek bevonásával végzett kutatás során a normál bélflóra zavarait figyelték meg, melynek eredményeként megállapították, hogy az ekcémás résztvevőknél a bélrendszer fokozott átjárhatóságának jelei mutatkoztak.

4. Psoriasis (Pikkelysömör)

Az ekcémához hasonlóan a pikkelysömör is egy autoimmun állapot, amely a bőrön jelenik meg. A pikkelysömör tünetei közé sorolhatók a bőrön megjelenő plakkok vagy pikkelyek, továbbá egyesek duzzadt ízületeket, ízületi merevséget és fájdalmat is tapasztalnak. Hasonlóan az ekcémához, a pikkelysömör okait sem értelmezik megfelelően a hagyományos orvoslásban, így a valódi kiváltó ok megállapítása és kezelése elmarad.

Összefüggés lehet a gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség és a pikkelysömör között. A Crohn-betegségben szenvedőknél bőrtünetek alakulhatnak ki beleértve a pikkelysömörre jellemző plakkokat. Egy tanulmány megállapította, hogy a pikkelysömör kezelésére általában használt gyógyszer a Crohn-betegségben is hatásos.

5. Rosacea

A rosacea meglehetősen gyakori bőrbetegség, amely a következő tünetekkel jár:

 • Tartós arcpír, általában az arc középső részén
 • Duzzadt, vörös dudorok, amelyek aknéhoz hasonlítanak
 • Megnagyobbodott orr
 • Duzzadt szemek és szemhéjak

A rosacea oka jelenleg nem ismert, feltételezik, hogy bizonyos genetikai és környezeti tényezők eredménye. A 30 év feletti, világos bőrű nőknél nagyobb lehet a rosacea kialakulásának kockázata (különösen, ha bőrük napfénykárosodott, vagy családjukban előfordult rosacea).

A hagyományos rosacea kezelés szintén a kiváltó okok elkerülésére összpontosít. Ebben az esetben a fűszeres ételek, forró italok, alkohol, napfénynek vagy szélnek való kitettség, szélsőséges hőmérséklet, bizonyos gyógyszerek jöhetnek szóba. Továbbá a terápia részeként alkalmazhatnak lokális gyógyszereket a bőrpír csökkentésére és antibiotikumokat az aknészerű dudorok és elváltozások megszüntetésére. A fényterápia a bőrpír csökkentésére szolgáló kezelési lehetőség.

A rosacea, a kontaminált vékonybél (SIBO) és a Helicobacter pylori kapcsolata:
Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a rosacea és a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) között, amikor egyes baktériumok a vékonybélben túlszaporodnak. A SIBO negatívan befolyásolja a vékonybél működését és szerkezetét. Károsítja a vékonybelet bélelő sejteket, ami megzavarhatja az ételek emésztését és a tápanyagok felszívódását, így fokozottan átjárható bélfalhoz.

Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a SIBO 10-szer gyakrabban fordul elő rosaceában szenvedő betegeknél a kontroll csoporthoz képest és a SIBO kezelése a rosacea tüneteinek klinikai javulásához vezetett. Ennek az összefüggésnek a pontos mechanizmusa még nem ismert, azonban a fokozottan átjárható bélfal szerepet játszhat a rosacea gyulladásos tüneteinek kialakulásában.

A Helicobacter pylori fertőzés is szerepet játszhat a rosacea kialakulásában. Egy tanulmányban a rosaceában szenvedők közel 50 százalékának volt H. pylori fertőzése is és a fertőzés kezelése a bőrtünetek jelentős javulását eredményezte.

Nemcsak a bélrendszerben lévő mikroorganizmusok van hatással a bőrünkre. A bőrnek meg van a saját, önálló mikrobiomja, a bőr négyzetcentiméterenként körülbelül 1 milliárd mikrobának ad otthont. Valójában a bőr mikrobiomjának állapotában és összetételében bekövetkezett változások is összefüggésbe hozhatók az aknéval, ekcémával, pikkelysömörrel és rosaceával.

A bélgyulladás megszüntetése és a bőr állapotának javítása

A bélrendszer és a bőr regenerálásának legjobb módja, ha először minden aktív fertőzés (például H. pylori) és olyan állapotok, mint a SIBO kezelésére kerül sor. Ezt követően fontos a megfelelő tápanyag ellátottság biztosítása. Csökkentheti a tüneteket, vagy akár megoldást is jelenthet a problémára, ha megtörténik a megfelelő ásványi anyagok, mikrotápanyagok, pre- és probiotikumok pótlása, valamint a megfelelő étrend- és életmódbeli változtatások bevezetése.

Különféle ásványi anyagok és tápanyagok segíthetnek a gyulladás enyhítésében és a bőr egészségének javításában, mint a :

Fontos, hogy tartalmazzon az étrend probiotikus (élőflórás), erjesztett ételeket, mint a fermentált zöldségek – savanyú káposzta, kimchi.

A pre- és probiotikumokról kimutatták, hogy csökkentik a gyulladás és az oxidatív stressz szisztémás markereit, ami segíthet csökkenteni az aknét és más bőrbetegségeket.

A megfelelő étrend kialakításakor az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

 • gluténmentesség, különösen cöliákia esetén
 • tápanyagdús, gyulladáscsökkentő ételek beiktatása az étrendbe (a paleolit étrend remek kiindulópont)
 • elegendő rostbevitel
 • polifenolok, színanyagok hozzáadása az étrendhez pl. bogyós gyümölcsök
 • Az étrend mellett kiemelkedően fontos a megfelelő életmód kialakítása is, ugyanis az segíthet a tünetek enyhítésében. A megfelelő életmód elemei közé sorolhatjuk az alábbiakat (a teljesség igénye nélkül):
 • a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás
 • stresszkezelés pl. meditáció, légzés
 • rendszeres testmozgás

Források: https://chriskresser.com/gut-health-and-skin-connection/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!