Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – I. rész

Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – I. rész
2023.08.02.

Bőrproblémák, amelyek összefüggést mutathatnak a belek egészségi állapotával – I. rész

A bélrendszer egészsége összefügg az általános egészségi állapottal, amely magában foglalja a bőr egészségét is. Egyes kutatók már az 1930-as években összefüggést láttak a bélrendszer egészsége és a bőr állapota között, és ma már tudjuk, hogy igazuk is volt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben gyulladást vagy konkrétan beldiszbiózist tapasztalunk a bélrendszerünkben nagy valószínűséggel tünetek jelennek meg a bőrön is testszerte. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a bélgyulladás kezelésével enyhíthetőek bizonyos bőrtünetek is, mint pl. az akne, a rosacea vagy a pikkelysömör.

Hogyan vezethet a bélgyulladás, beldiszbiózis bőrproblémákhoz?

A bél-bőr tengely egy kétirányú út, amely összeköti a beleket és a bőrt. Ezen a kapcsolaton keresztül a bél mikróbái olyan jeleket küldenek a bőrnek, amelyek befolyásolják a bőr szerkezetét, a gyulladást és a faggyútermelést (a bőrön általában megtalálható olajos, viaszos anyag). Ha a bélrendszerben bármi megszakad ebben a jelzési folyamatban, az a bőrön is érezhető lesz.

A gyulladás könnyen okozhat ilyen zavart. A bélrendszer egészsége (többek között) a bélmikrobiom és a bélgát épségén múlik. Ha a bélben élő mikroorganizmusok közössége megbomlik (a béldiszbiózis néven ismert állapot), vagy ha a bélgát integritása megsérül (ez a bélpermeabilitás vagy a fokozottan átjárható bélfal állapota), a bélrendszer egészsége és egysége megsérül. Számos tényező vezethet bélgyulladáshoz – az autoimmunitástól a különféle diétákon át a fertőzésekig bármi –, és ezek bármelyike veszélyeztetheti a bélmikrobiom egészségét és a bélgát integritását.

Bőrproblémák, amelyek összefüggésbe hozhatók a belek egészségével:

1. Akne

Akne akkor jelentkezik, ha a bőr túl sok faggyút termel, ami eltömíti a pórusokat és a szőrtüszőket. Az akne nem gyulladásos formája mitesszerként jelenik meg, a gyulladásos formája pedig pustulákat, cisztákat, papulákat és csomókat okozhat a bőrön. A hagyományos kezelések a legtöbb esteben lokálisak, a faggyútermelés csökkentésére és az aktív bőrfertőzések kezelésére összpontosítanak gyakran antibiotikummal.

Ezen lokális kezelések nem sokat segítenek a pattanások okának megszüntetésében (és az antibiotikumok gyakori használata további gondokat is okozhat). A háttérben zajló bélproblémák kezelése azonban gyógymódot kínálhat a bőr helyreállításához is.

Az akne, a béldiszbiózis, az IBS és a fokozottan átjárható bélfal kapcsolata:
Akne esetén tehát a béldiszbiózis, az IBS és az fokozottan átjárható bélfal (emelkedett zonulinszint) kezelése jelentheti a megoldást.

Ha aknéval rendelkezik, akkor béldiszbiózisa is lehet. A bélmikrobiom hatással van a lipidekre és a szöveti zsírsavprofilokra, befolyásolhatja a faggyútermelést, valamint a faggyú zsírsavösszetételét. A faggyútermelés zavara pedig aknéhoz vezethet. Egy tanulmányban azt találták, hogy az aknével rendelkező emberek 54 százaléka béldiszbiózisban szenved.

A fokozottan átjárható bélfal akkor alakulhat ki, ha a bélgát hibásan működik, ami lehetővé teszi, hogy a bélből a nemkívánatos és összeférhetetlen anyagok bekerüljenek a véráramba. Ez arra készteti az immunrendszert, hogy gyulladásos választ indítson, ami helyi és szisztémás gyulladáshoz vezethet, ezáltal hozzájárulva a bőrproblémák kialakulásához.

Egyes kutatások kimutatták, hogy ha a bélgát megsérül, a bélbaktériumok és a mikrobiom metabolitjai bejuthatnak a véráramba, felhalmozódhatnak a bőrben, ami károsítja annak egészségét. A megnövekedett bélpermeabilitás (átjárhatóság) problémát jelent sok aknéval rendelkező ember számára, ez szintén arra utal, hogy a fokozottan átjárható bélfal és az akne között igen szoros összefüggés van.

2. Dermatitis herpetiformis (Duhring-kór)

A Dermatitis herpetiformis (más néven Duhring-kór) egy olyan állapot, amelyet viszkető dudorok és hólyagok jellemeznek, ezek leggyakrabban a hajvonal mentén, az alkaron a könyöknél, valamint a térdeken és a fenéken jelennek meg.

A cöliakia (lisztérzékenység) a dermatitis herpetiformis okozója. Valójában ez a bőrbetegség a cöliákia specifikus bőrtünete. A hagyományos kezelés egy egész életen át tartó gluténmentes diétát és esetlegesen bizonyos gyógyszereket foglal magában, amelyek segíthetik a tünetek csökkentését.

A cöliákiát a gluténben található specifikus fehérjékre és enzimekre adott immunválasz jellemzi, a kezeletlen cöliákia pedig szövetkárosodást okozhat, különösen a vékonybélben. Egyes cöliákiában szenvedő betegeknél az immunválasz egy része a bőrre is kihat, ami a dermatitis herpetiformisra jellemző elváltozásokat eredményez. A cöliákiában szenvedőknél gyakrabban fordulhatnak elő egyéb bőrproblémák, szájnyálkahártya elváltozások, alopecia és vitiligo is.

A gluténmentes diéta létfontosságú a cöliákiában szenvedők számára. Valójában nincs más mód a károsító immunválasz elkerülésére.

Cöliákiában gyakran károsodott a niacin felszívódása, a betegségre jellemző duzzadt és megvastagodott bélnyálkahártya okán. A niacinhiány pellagra (B3-vitaminhiány) kialakulásához vezethet, amely bőrgyulladást okoz (egyéb nagyon súlyos mellékhatások mellett).

Forrás: https://chriskresser.com/gut-health-and-skin-connection/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!