Belsőség receptek szakácskönyveinkből

Belsőség receptek szakácskönyveinkből
2022.12.03.

A képen 5000 Ft-ért vásárolt élelmiszer látható.

Ezekből az alapanyagokból két-három napig eszem, azaz kb. 9 adag étel készül belőle. 5000 Ft osztva kilenccel: 555 Ft. 555 Ft-ból sehol nem tudnék venni magamnak egy finom és tápláló reggelit, ebédet vagy vacsorát. Azt állítani, hogy “az egészséges életmód/táplálkozás drága” nem feltétlenül igaz!

Amennyiben valaki úgy gondolkodik, hogy az egészséges táplálkozás egy teljesen hétköznapi/hagyományos hazai étrend, csak “mindenmentesen”, akkor valóban igaz az állítás, sőt mondhatni horror áron árulják az édesítőszerekből és/vagy keményítőkből/lisztekből és/vagy vízből készült “mentes” termékeket (a színezékekről, állományjavítókról és aromákról nem megfeledkezve).

EGÉSZSÉGES táplálkozás alatt mi a teljes értékű, minél inkább feldolgozatlan alapanyagokból való rendszeres főzést értjük, melynek alapjai a különböző fehérjeforrások (tojás, belsőségek, húsok, halak, tengeri herkentyűk), szezonális zöldségek, gluténmentes gabonák, egészséges zsírok, gyümölcsök idényjelleggel, illetve igény vagy ízlés szerint pl. diófélék/étcsokoládé.

Konkrét példámat hozva: egy reform élelmiszereket árusító üzletben a “mindenmentes” szaloncukor átlag ára 12.000 Ft/kg volt (két 250 grammos zacskó áráért akár 3 napig ehetnénk VALÓBAN egészséges ételeket). A kasszánál, előttem és mögöttem is jelentős mennyiségben tankolták fel a vásárlók.

Ha mindenképpen 12.000 Ft/kg áron szeretne valaki ünnepi nassolnivalót vásárolni, javasoljuk inkább a sós, pörkölt makadámdiót!

A tányéron májas-rizses egybefasírt, párolt újhagymás sütőtök és saláta. Ezt az ételt a másik képen látható alapanyagok felhasználásával készítettem. Ha Te is szereted a májat és a belsőségeket, és szeretnéd őket változatosabban elkészíteni, ajánljuk szeretettel szakácskönyveinket (itt láthatóak a belsőség receptek a könyvekből):

Táplálkozás-Beállítás Szakácskönyv 1.

– Májas hurka sült almával – Májpástétom – Lengyel pacalleves – Kacsamáj friss rozmaringgal, paszternák rösztivel – Konfitált zúza saláta

Táplálkozás-Beállítás Szakácskönyv 2.

– Csirkemáj variációk fermentált tökkel – Csirkezúzás kapros palócleves – Mangalica szalonnába tekert máj és datolya – Kacsa és kacsamáj terrine – Vajas és hagymás resztelt máj sütőtökkel – Tafelspitz, azaz húsleves velős csonttal, zöldségekkel

Táplálkozás-Beállítás Szakácskönyv 3.

– Sütőtökös marharagu velős csonttal és savanyított lilahagymával – Resztelt csirkemáj olívabogyós és sütőtökös kölessel, sült céklával – Májas hurka, mustáros zellerkrém, zellersaláta, almakompót – Főtt marhanyelv, spenótkrém, burgonya és répa – Kacsamáj zsírjában, hagymalekvárral – Kapribogyós velő – Májjal-gesztenyével töltött csirkecomb

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!