Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei
2023.02.21.

Az inzulinrezisztencia évekig fennállhat tünetek nélkül vagy egyes tünetei könnyen összefüggésbe hozhatóak más egészségügyi problémákkal, így sokan évekig élnek inzulinrezisztensként anélkül, hogy tudatában lennének valós állapotukkal.

A normál inzulinszint fenntartása rendkívül fontos a teljes egészségünk és jóllétünk fenntartása érdekében. A problémák egyaránt jelentkezhetnek alacsony vagy magas inzulinszint mellett is. Amennyiben túl magas az inzulinszintünk, a többlet a vérünkben mutatkozik meg. Abban az esetben, ha túl alacsony az inzulinszintünk, a máj folyamatosan glükózt raktároz mivel ilyenkor a rendelkezésre álló inzulin nem elegendő a glükóz sejtekbe való bejuttatásához. Ezzel egyre jobban terheli önmagát és a többi szervünket is.

Napjainkban rohamosan növekvő tendenciát mutat az inzulinrezisztenciával élők (és ezzel diagnosztizáltak) száma. Ahogy azt már sokan tudjátok, az inzulinrezisztencia számos egészségügyi probléma előszobája és okozója, mint a prediabétesz, a 2-es típusú cukorbetegség, gyulladás megjelenése a szervezetben, fájdalmas menstruáció, pecsételő vérzés, meddőség, nem alkoholos eredetű zsírmáj stb.

Az inzulinrezisztencia tünetei – a teljesség igénye nélkül:

  • fáradtság, fásultság
  • fokozott éhségérzet,
  • agyi köd, koncentrációs nehézségek,
  • súlygyarapodás,
  • magas vércukor- és koleszterinszint,
  • magas vérnyomás,
  • sötét bőrelváltozások a hajlatokban (Acanthosis nigricans)

Ahogy Tóth Vivien kolléganőm korábbi posztjában láthattátok, számos alapvető életmódbeli változtatás hozzájárulhat az inzulinrezisztencia visszafordításához és az inzulinérzékenység fokozásához.

Kassai-Kaddoura Dina

Források:

https://drjockers.com/insulin-resistance/
https://www.niddk.nih.gov/…/prediabetes-insulin-resistance
https://www.diabetes.co.uk/insulin-resistance.html

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!