Az Ashwagandha hatásai a pajzsmirigyhormonokon

Az Ashwagandha hatásai a pajzsmirigyhormonokon
2021.05.31.
Az Ashwagandha nevű adaptogén gyógynövény javította a pajzsmirigyhormonok értékét egy klinikai vizsgálatban: a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent randomizált vizsgálatban javult a pajzsmirigyhormonok szintje azon szubklinikus hipotireózisban (alulműködésben) szenvedő résztvevők esetében, akik napi rendszereséggel Ashwagandha (Withania somnifera) kiegészítést használtak.
 
A szubklinikus hipotireózist enyhén emelkedett szérum pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szint jellemez, míg a T4 hormon szintje a normál tartományban van. Sokszor már ebben az esetben is felírják a levotiroxint (szintetikus T4 hormon), azonban a kutatók megkérdőjelezték, hogy ez előnyös-e minden szubklinikus hipotireózisban szenvedő ember számára.
Az Ashwagandha az ayurvédikus orvoslásban használt gyógynövény, amelyről a kísérleti kutatások során már kimutatták, hogy hatással van a pajzsmirigy megfelelő működésére. A cikkben szereplő kettős-vak vizsgálatban 50 szubklinikus hipotireózisban szenvedő férfi és nő vett részt, akik 8 héten keresztül napi 600 milligramm ashwagandha gyökér kivonatot vagy placebót kaptak. Mérték a szérum pajzsmirigyhormon (T3 és T4) és a TSH szintjét a vizsgálat elején, a 4. héten és a 8. hét végén. Azoknak, akik ashwagandha-t kaptak a szérum T3 szintje növekedett a vizsgálat elején mért szinthez képest, míg a placebót kapók esetében a T3 szint csökkent. A T4 szint a vizsgálat végén szintén magasabb volt az Ashwagandhat kapó alanyok körében, miközben a placebo csoportban viszonylag hasonló maradt a kiindulási értékhez. A vizsgálat elején mindkét csoportnak hasonló volt a TSH szintje, azonban 8 hét után az ashwagandha-kezelésben részesülők körében 17,4% -kal csökkent, miközben a placebo csoportban nem változott.
 
„Az ashwagandha-kezelés előnyös lehet a pajzsmirigy-értékek normalizálásában szubklinikus pajzsmirigy alulműködésben szenvedők esetében” – vonták le a következtetést a szerzők.
 
Idehaza mi elsősorban a GAL Ashwagandha-t javasoljuk:
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Sensoril-Ashwagandha
Kuponkód (minden termékre, -10%): AVALOMEDICA
 
Forrás: Ashok Kumar Sharma, Indraneel Basu, Siddarth Singh. The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Mar 2018.243-248.
 
Soron következő előadásaink: 
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!