Az AGE-k felhalmozódása

Az AGE-k felhalmozódása
2023.05.02.

A fehérjék glikációja fiziológiás körülmények között folyamatosan, az egész élettartam alatt zajlik, miközben az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) felhalmozódnak a szövetekben. Bizonyos körülmények között, például a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén, az AGE-k felhalmozódása felgyorsul, mivel a hiperglikémia fokozza a fehérje glikációt. Az AGE-k bizonyítottan részt vesznek az életkorral összefüggő betegségek megjelenésében/kialakulásában, például metabolikus szindróma (ezen belül inzulinrezisztencia), neurodegeneratív betegségek (ezen belül demencia), érszűkület és krónikus gyulladásos betegségek.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű étrendi egyszerű cukrok fogyasztása hozzájárul az AGE-k képződéséhez. Kutatások alapján a fruktóz (gyümölcscukor) sokkal reaktívabb ebben a folyamatban, mint a glükóz. A modern táplálkozás során jóval nagyobb a hozzáadott fruktózbevitel, mint évtizedekkel ezelőtt, ami a plazma fruktóz koncentrációjának növekedését okozza, valószínűleg hozzájárulva az AGE-kel összefüggő egészségügyi problémák kialakulásához. Így az édesipari ételek/finompékáruk és italok édesítésére használt cukrok között a fruktóz igen veszélyes az AGE-k felhalmozódása szempontjából. A tanulmányok azt mutatták, hogy a nem-alkohol-eredetű-zsírmájjal (NAFLD) rendelkező egyéneknél egyidejűleg fellépő metabolikus szindróma összefüggésben van a cukorral édesített italok fogyasztásával. A magas fruktóztartalmú italok és ételek fogyasztása fokozza a túlsúlyt, a hipertrigliceridémiát, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt, amelyek szintén hozzájárulnak a glikációs folyamatokhoz (nem mellesleg mindezek fényében a meddőséghez is, kifejezetten a férfimeddőséghez).

Ha szeretnél többet megtudni a saját egészségi állapotodról, a szervezetedben jelenlévő AGE-k mennyiségéről és ezek rád gyakorolt egészségügyi kockázatairól, jelentkezz az általunk végzett mérésre:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!