Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Előadás: Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A fehérjék glikációja fiziológiás körülmények között folyamatosan, az egész élettartam alatt zajlik, miközben az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE) felhalmozódnak a szövetekben. Bizonyos körülmények között, például a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén, az AGE-k felhalmozódása felgyorsul, mivel a hiperglikémia fokozza a fehérje glikációt. Az AGE-k bizonyítottan részt vesznek az életkorral összefüggő betegségek megjelenésében/kialakulásában, például metabolikus szindróma (ezen belül inzulinrezisztencia), neurodegeneratív betegségek (ezen belül demencia), érszűkület és krónikus gyulladásos betegségek.
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű étrendi egyszerű cukrok fogyasztása hozzájárul az AGE-k képződéséhez. Kutatások alapján a fruktóz (gyümölcscukor) sokkal reaktívabb ebben a folyamatban, mint a glükóz. A modern táplálkozás során jóval nagyobb a hozzáadott fruktózbevitel, mint évtizedekkel ezelőtt, ami a plazma fruktóz koncentrációjának növekedését okozza, valószínűleg hozzájárulva az AGE-kel összefüggő egészségügyi problémák kialakulásához. Így az édesipari ételek/finompékáruk és italok édesítésére használt cukrok között a fruktóz igen veszélyes az AGE-k felhalmozódása szempontjából. A tanulmányok azt mutatták, hogy a nem-alkohol-eredetű-zsírmájjal (NAFLD) rendelkező egyéneknél egyidejűleg fellépő metabolikus szindróma összefüggésben van a cukorral édesített italok fogyasztásával. A magas fruktóztartalmú italok és ételek fogyasztása fokozza a túlsúlyt, a hipertrigliceridémiát, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt, amelyek szintén hozzájárulnak a glikációs folyamatokhoz (nem mellesleg mindezek fényében a meddőséghez is, kifejezetten a férfimeddőséghez).
Ha szeretnél többet megtudni a saját egészségi állapotodról, a szervezetedben jelenlévő AGE-k mennyiségéről és ezek rád gyakorolt egészségügyi kockázatairól, jelentkezz az általunk végzett mérésre:
Age Reader mérés
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Találd meg a kiutat az IR-ból!
Bartha Ákos táplálkozás-kutató előadása az INZULINREZISZTENCIÁRÓL komplexen, de másképpen.
Összefoglaljuk minden tapasztalatunkat, protokollunkat, kutatásunkat és alkalmazott módszerünket az inzulinrezisztenciát (IR) érintő táplálkozási és táplálék-kiegészítési témákban.
2024.09.18. | SOTE