Álmaim(d) vegyes salátája

Álmaim(d) vegyes salátája
2024.11.12.

Álmaim(d) vegyes salátája

Valahogy a saláta nekem mindig nyers volt vagy hőkezelt. A vegyeset sosem tudtam elképzelni… vagy inkább eszembe sem jutott. Aztán úgy alakult, hogy egy üzemi konyhán találkoztam vele és annyira de annyira finom volt, hogy mindenképpen meg akartam mutatni nektek is:

Hozzávalók:

  • Kelbimbó, sárgarépa, spenót, vörösáfonya, pekándió, vaj
  • Köret: rizs/quinoa/hajdina tetszés szerint (akár vegyesen is)
  • Öntet: citromlé, olívaolaj, só, fehérbors, menta, rozmaring, víz, folyékony stevia/méz (minimális, elhagyható)

Elkészítés: sós vízben feltesszük a kívánt köretet főni, de ha van előre elkészítve, hidegen is tökéletes (ez esetben rezisztens keményítőt is veszünk magunkhoz és tápláljuk a bélflóránkat).

A kelbimbót sós vízben elkezdjük főzni, amikor félig elkészült, elfelezzük és megfuttatjuk vajon, megszórjuk ízlés szerint fehérborssal. Félretesszük, ha elkészült, majd ugyanabban a serpenyőben vajon karamellizáljuk a sárgarépát, ha elkészült, megsózzuk és összekeverjük a kelbimbóval. Ha kihűlt, hozzákeverjük a spenótleveleket is nyersen, majd az összetevőkből ízlés szerint elkészítjük az öntetet.

A végén szórunk rá aszalt vörösáfonyát (a nyers is tökéletes!) és darabolt, enyhén pirított pekándiót.

A körettel együtt tálaljuk. Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá az ízvilágát tekintve.

Mennyei és szemet gyönyörködtető.

Vaspál Melinda kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!