A xilit szív- és érrendszeri kockázati rizikófaktor

A xilit szív- és érrendszeri kockázati rizikófaktor
2024.10.29.

A xilit szív- és érrendszeri kockázati rizikófaktor

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatához számos ismeretlen tényező is hozzájárul. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek széles körben használt cukorhelyettesítők. Leginkább azon feldolgozott élelmiszerekben találhatók, melyeket „egészségesnek” címkéznek. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nagy százaléka cukoralkohol, amely endogén módon (a szervezet által) is termelődik, bár több mint 1000-szer kisebb mennyiségben, mint a cukorhelyettesítőként fogyasztással bevitt adag.

A Cleveland Clinic kutatói friss tanulmányukban számoltak be arról, hogy a keringésben lévő magas xilit szint növelheti a szívroham, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri epizódok kockázatát, hároméves időintervallumban. Azoknak az alanyoknak a harmadánál, akiknek a plazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény. Az eredmények megerősítésére végzett preklinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a a véralvadási képesség minden mérőszáma jelentősen megnőtt közvetlenül a xilit fogyasztása után (szemben a glükóz fogyasztással, ahol ez nem fordult elő), és a vérlemezkék aktivitásának és a vérrögképződés növelésének révén nőtt a trombózis kockázata. Mindezekre egy nagy elemszámú több, mint 3000 alany bevonásával végzett kutatás eredményei alapján jutottak.

Mindezen túl, mivel az elfogyasztott xilit kb. 25-50%-a szívódik fel csak a vékonybélből, így nagyobb mennyiségben fogyasztva, különösen az arra érzékenyeknél (IBS/SIBO) emésztési zavart, hasmenést, puffadást okozhat.

Forrás: https://academic.oup.com/…/article/45/27/2439/7683453…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!