Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
A magnézium szerepe a vázizomzat egészségében
A magnézium létfontosságú elem az emberi szervezet különböző anyagcsere- és élettani funkciói számára…
Magas tesztoszteron szint nők esetén
A magas tesztoszteron szint és más androgén hormonok nők esetén számos kellemetlen tünetet és…
Lactobacillus rhamnosus: egy probiotikum számos előnnyel
A Lactobacillus rhamnosus (L. rhamnosus) egy bélbaktérium, amely étrend-kiegészítőként és…
Szeretnél fogyni? Talán csak a SIBO-d kell kezelni!
Ha a SIBO áll a súlygyarapodás és az anyagcsere-problémák hátterében, előfordulhat, hogy…
A xilit szív- és érrendszeri kockázati rizikófaktor
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatához számos ismeretlen tényező is hozzájárul. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek széles körben használt cukorhelyettesítők. Leginkább azon feldolgozott élelmiszerekben találhatók, melyeket „egészségesnek” címkéznek. Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek nagy százaléka cukoralkohol, amely endogén módon (a szervezet által) is termelődik, bár több mint 1000-szer kisebb mennyiségben, mint a cukorhelyettesítőként fogyasztással bevitt adag.
A Cleveland Clinic kutatói friss tanulmányukban számoltak be arról, hogy a keringésben lévő magas xilit szint növelheti a szívroham, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri epizódok kockázatát, hároméves időintervallumban. Azoknak az alanyoknak a harmadánál, akiknek a plazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény. Az eredmények megerősítésére végzett preklinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a a véralvadási képesség minden mérőszáma jelentősen megnőtt közvetlenül a xilit fogyasztása után (szemben a glükóz fogyasztással, ahol ez nem fordult elő), és a vérlemezkék aktivitásának és a vérrögképződés növelésének révén nőtt a trombózis kockázata. Mindezekre egy nagy elemszámú több, mint 3000 alany bevonásával végzett kutatás eredményei alapján jutottak.
Mindezen túl, mivel az elfogyasztott xilit kb. 25-50%-a szívódik fel csak a vékonybélből, így nagyobb mennyiségben fogyasztva, különösen az arra érzékenyeknél (IBS/SIBO) emésztési zavart, hasmenést, puffadást okozhat.
Forrás: https://academic.oup.com/…/article/45/27/2439/7683453…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!