A migrén és a vér B12-vitaminszint kapcsolata (esettanulmány-vizsgálat)

A migrén és a vér B12-vitaminszint kapcsolata (esettanulmány-vizsgálat)
Palágyi Adrienn
2020.02.26.

Noha a migrénes rohamok kialakulását okozó pontos mechanizmusok továbbra sem tisztázottak, ismertek olyan mechanizmusok, amik kapcsolatba hozhatók vele, ide tartozik a neurogén gyulladás, a trigeminovaszkuláris rendszer (a koponyaérekre és azok trigeminus beidegződésére utal, ami a koponyaerek és a trigeminus ideg funkcionális hálózata), az érrendszeri rendellenességek, valamint a nitrogén-oxid (NO) és a homocisztein nagymértékű és tartós felszabadulása.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a B12-vitamin részt vesz azokban a fontos folyamatokban, amelyek látszólag kapcsolatban vannak a migrén kialakulásával, ideértve a NO elleni küzdelmet és a magas homocisztein szint megakadályozását. Az alábbiakban ismertetett vizsgálat célja a szérum B12-vitamin és a metilmalonsav (MMA) státuszának felmérése a migrénben szenvedők egy csoportjában; összehasonlítva az egészséges kontroll csoporttal (megjegyzés: B12 hiány esetén növekszik a MMA szint).

A kutatás módszere volt:

A beteg és a kontroll személyek kiválasztása után rögzítették demográfiai adataikat, valamint a migrén jellemzőit, így a fejfájás gyakoriságát, súlyosságát és az egyes rohamok időtartamát. A szérum B12-vitamin és MMA szintet enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálati módszerrel (ELISA) mérték.

A vizsgálat eredményei:

A vizsgálatba 70 migrénes beteg és 70 egészséges kontroll alanyt vettek fel. A migrénben szenvedő betegek esetében mérhetően alacsonyabb B12 szérumszintet találták, mint az egészséges egyénekben. A migrénes betegek MMA-szintje is magasabb volt, mint a kontroll csoportba tartozó személyeké. A rendezett többszörös regressziós modellben a legmagasabb vérszérum B12-szinttel redelkezők esetén 80%-kal csökkent a migrén esélye a legalacsonyabb vérszérum B12-értékekkel rendelkezőkhöz képest (!), míg a legmagasabb MMA-értékekkel rendelkező betegek esetén több mint ötszörösére nőtt a migrén kockázata.

A vizsgálat következtetései:

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alacsonyabb B12-vitamin- és magasabb MMA-szinttel rendelkező személyeknek, akiknek így alacsonyabb a B12 funkcionális aktivitása, nagyobb az esélyük a migrénre.

Hasonló összefüggések mutathatóak ki a migrén és inzulinrezisztencia, a migrén és NCGS (búzafélékre adott különféle érzékenységek); a migrén és fokozottan átjárható bélfal, valamint a migrén és hisztidin/tirozin-anyagcsere kapcsán is. Mindegyik vonatkozó tényezőre vannak hatékony megoldások.

Ajánlott termékek:

Forrás:

Togha M et al. Serum Vitamin B12 and Methylmalonic Acid Status in Migraineurs: A Case-
Control Study. Headache. 2019 Oct;59(9):1492-1503.

Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!

KIÚT AZ INZULINREZISZTENCIÁBÓL!Január 26. 17:45 ELŐADÓ: Bartha Ákos táplálkozás-kutató

Így gyógyulhatsz ki az IR-ból!

  • Valóban arany középút-e a ”160 gramm szénhidrát diéta”??
  • Tévhitek és buktatók az IR-t érintő táplálkozásban. 
  • Melyek a gyakorlatban valóban működő, hatékony megoldások az inzulinrezisztenciára?
  • Kiváló lehetőség az eltervezett életmódváltáshoz is!

Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetben, hogy megtaláld az egyensúlyt.