A kék áfonya jótékony hatásáról

A kék áfonya jótékony hatásáról
2024.11.25.

A kék áfonya jótékony hatásáról

A kék áfonya javítja a funkcionális gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdő betegek állapotát.

A kék áfonya jótékonyan módosítja a funkcionális gyomor-bélrendszeri zavarok (FGID) kialakulásához hozzájáruló fontos élettani mechanizmusokat. Negyvenhárom FGID-ben szenvedő beteg kapott fagyasztva szárított kék áfonyát (ami 180 g friss áfonyának felel meg) vagy szénhidrát és energiatartalommal megegyező placebót egy kettős vak, randomizált vizsgálatban. 6 hét után összehasonlították a gyomor-bélrendszeri klinikai értékelő skála (GSRS) pontszámainak különbségeit és a hasi tünetek enyhülését, mint elsődleges eredménymutatókat. A másodlagos mérőszámokat az életminőségi mutatók, a Bristol székletskála és a fruktóz kilégzési teszt eredményei képezték. Az kék áfonya fogyasztás több betegnél eredményezte a hasi tünetek enyhülését és az életminőség javulását a placebóhoz képest. Következésképpen a kék áfonya polifenol- és rostkomponensei széleskörű jótékony hatást fejtenek ki gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdő betegek esetében.

A szemlézett kutatásban is említett, liofilizált (azaz fagyasztva szárított) kék áfonyaport tartalmazó termék:

Forrás: PMID: 37242279

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!