A D3-vitamin jelentősége PCOS esetén

A D3-vitamin jelentősége PCOS esetén
2022.12.03.

A D3-vitamin célzott pótlása csökkenti az AMH szintet PCOS esetén

A PCOS-ben szenvedő nőknek általában kórosan emelkedett (!) a szérum AMH (anti-müllerian hormon) szintje, ami a megváltozott tüsződinamikát tükrözi, és hozzájárulhat a petefészkek túlstimulációjához az IVF (lombik-program) során. Egy vizsgálatban 77 D-vitamin-hiányos nőt (ebből 20 fő szenvedett PCOS-ben) kezeltek heti egyszeri 50.000 NE D3-vitaminnal 8 héten keresztül, illetve volt egy kontroll csoport is, akik nem kaptak D3-vitamin pótlást. A PCOS-ben szenvedő nők AMH-szintje a kiinduláskor magasabb volt, azokhoz képest, akiknek nem volt PCOS-e, majd csökkent a D3-vitamin pótlást követően. Ez az eredmény azt jelzi, hogy a PCOS-ban szenvedő D-vitamin-hiányos nőknél a megfelelő D3-pótlás javíthatja a tüszőfejlődést és az ovulációs funkciókat, ami a szérum AMH normalizálódásában tükröződik.

A D3-vitaminnal történő pótlás csökkentette az alanyok AGE szintjét is, ezzel is javítva a tüszőnövekedést és csökkentve a petefészkek szöveti gyulladását.

Forrás:
Merhi Z. Crosstalk between advanced glycation end products and vitamin D: A compelling paradigm for the treatment of ovarian dysfunction in PCOS. Mol Cell Endocrinol. 2019 Jan 5;479:20-26. doi: 10.1016/j.mce.2018.08.010.

Ajánlott termékek:
https://nutribalance.hu/termek/gal-k2d3/
https://nutribalance.hu/termek/gal-k2d3-forte/

Egészségközpontunkban régóta mérünk AGE-szintet fájdalommentes eljárás segítségével, orvosdiagnosztikai eszközzel:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!