A D-vitamin normalizálása vagy pótlása javíthatja az IBS tüneteit

A D-vitamin normalizálása vagy pótlása javíthatja az IBS tüneteit
2021.04.19.
Az European Journal of Clinical Nutrition-ben közzétett áttekintő tanulmány bizonyítékot szolgáltat a D-vitamin kedvező hatására irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő egyének esetében.
 
Az IBS krónikus, funkcionális bélbetegség, amelyet leginkább puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és/vagy székrekedés jellemez, és amely tüneteket a stressz és az étrendi tényezők súlyosbítanak.
A szakirodalomi adatok alapján a D-vitamin szerepet játszik az IBS-ben, ezért a kutatók hét tanulmányt tekintettek át, amelyből négy megfigyeléses vizsgálat, három randomizált kontrollált vizsgálat volt. Minden megfigyelési tanulmány arról számolt be, hogy az IBS-ben szenvedők jelentős részének D-vitamin-hiánya volt. Két intervenciós vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy az IBS tünetek súlyossági mutatói és az életminőség javult a D-vitamin-kiegészítés hatására. Az eredmények azt sugallják, hogy az IBS-ben szenvedő betegeknél gyakran fordul elő alacsony D-vitamin szint, és hogy a D-vitamin-kiegészítés segíthet a tünetek javításában.
 
„A tanulmány betekintést nyújt az IBS állapotába és egy új módját mutatja annak kiegészítő kezelésére” – jelentette ki Dr. Corfe, a cikk szerzője. „Az áttekintett kutatások megállapításaiból nyilvánvaló, hogy minden IBS-ben szenvedő betegnek tesztelni kellene a D-vitamin szintjét, és nagy többségüknek előnyös lehet annak kiegészítése”.
 

Általunk gyakran javasolt D-vitamin készítmények (TÚL a napozás jelentőségén):

GAL D3 vitamin

GAL K2+D3

GAL K2+D3 Forte

https://www.vitaminvilag.hu/GAL-K2-D3-Forte-vitamin
Kedvezményes kód: AVALOMEDICA (-10%)
 

 
Soron következő eseményeinket itt találja!
 
Forrás: Williams, C.E., Williams, E.A.; Corfe, B.M. Vitamin D status in irritable bowel syndrome and the impact of supplementation on symptoms: what do we know and what do we need to know?. Eur J Clin Nutr 72, 1358–1363 (2018).
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!