Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza – Tedd menővé a változókort!
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Étrendi szokások a termékenység fokozásához
Bizonyos táplálkozási szokások segíthetnek a termékenység fokozásában…
Freyagena Microbe R-GUT
A megfelelő immunitás nukleotidokkal történő támogatása…
Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban
Az elhízás belső anyagcsere-rendellenességekkel is összefügg…
A krónikus mozgásszervi fájdalom felgyorsíthatja az agy öregedését
Krónikus izom-csontrendszeri fájdalomban szenvedő egyéneknél nagyobb az agy öregedésének kockázata…
A D-vitamin kulcsfontosságú hormon, mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a D-vitamin kapcsán a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is. A D-vitaminnak alapvetően két fajtája van: a kolekalciferol (D3 Vitamin) és az ergokalciferol (D2 Vitamin). A D-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését és ugyanakkor csökkenti bizonyos más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D-vitamin szintet kapcsolatba hozzák a fertőzésekkel, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusokkal is. Mindegy is, hogy milyen hatást gyakorol a gyulladásra, a D-vitamin közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és -kiválasztást, melyeket különböző mechanizmusok révén ér el. Mivel egy alacsony szintű gyulladás zajlik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több szerző kiemeli a D-vitamin fontosságának a szerepét.
A D-vitamin szint meg tudja változtatni a gyulladáskeltő és csökkentő citokinek arányát, ezzel is befolyásolva az inzulin működését, a zsíranyagcserét és a zsírszövetek működését és szerkezetét. Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin koncentrációja kihat a gyulladásos vér paraméterekre (laborértékekre), az inzulinrezisztenciára, a cukortoleranciára és a túlsúlyra. Bizonyos hosszútávú tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség között is. Sok tanulmányban a D-vitamin étrendhez adásával javulást találtak az inzulinérzékenységben, illetve a cukor- és zsíranyagcserében.
Forrás: Rev Endocr Metab Disord. 2017 Jun;18(2):243-258. Vitamin D, sub-inflammation and insulin resistance. A window on a potential role for the interaction between bone and glucose metabolism. Garbossa SG, Folli F.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Aktuális, soron következő eseményeink
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!