A D-vitamin, a gyulladásos folyamatok és az inzulinrezisztencia közötti kapcsolat

A D-vitamin, a gyulladásos folyamatok és az inzulinrezisztencia közötti kapcsolat
2019.09.23.
A csontok és a cukor-anyagcsere közti lehetséges kapcsolat?

A D-vitamin kulcsfontosságú hormon, mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a D-vitamin kapcsán a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is. A D-vitaminnak alapvetően két fajtája van: a kolekalciferol (D3 Vitamin) és az ergokalciferol (D2 Vitamin). A D-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését és ugyanakkor csökkenti bizonyos más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D-vitamin szintet kapcsolatba hozzák a fertőzésekkel, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusokkal is. Mindegy is, hogy milyen hatást gyakorol a gyulladásra, a D-vitamin közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és -kiválasztást, melyeket különböző mechanizmusok révén ér el. Mivel egy alacsony szintű gyulladás zajlik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több szerző kiemeli a D-vitamin fontosságának a szerepét.

A D-vitamin szint meg tudja változtatni a gyulladáskeltő és csökkentő citokinek arányát, ezzel is befolyásolva az inzulin működését, a zsíranyagcserét és a zsírszövetek működését és szerkezetét. Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin koncentrációja kihat a gyulladásos vér paraméterekre (laborértékekre), az inzulinrezisztenciára, a cukortoleranciára és a túlsúlyra. Bizonyos hosszútávú tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség között is. Sok tanulmányban a D-vitamin étrendhez adásával javulást találtak az inzulinérzékenységben, illetve a cukor- és zsíranyagcserében.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sok a meggyőző eredmény a D-vitamin pozitív hatásai és a (gyulladáscsökkentés), inzulinrezisztencia kezelése kapcsán, melyek gyakran kapcsolódnak a metabolikus szindrómához, az elhízáshoz és a 2-es típusú diabéteszhez is.

Forrás: Rev Endocr Metab Disord. 2017 Jun;18(2):243-258. Vitamin D, sub-inflammation and insulin resistance. A window on a potential role for the interaction between bone and glucose metabolism. Garbossa SG, Folli F.

Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk

Aktuális, soron következő eseményeink


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!