Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Inzulinrezisztencia komplexen, de másképpen.
Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása
Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására…
CA-125 labormarker csökkentésének lehetőségei
CA-125 labormarker csökkentése például endometriózissal összefüggő gyulladások esetén…
Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió
Több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 szintje felére esik le, és még a szülés utáni…
Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól…
A D-vitamin kulcsfontosságú hormon, mely részt vesz a kalcium és foszfor egyensúlyának a fenntartásában, és mostanában egyre több kapcsolatot találnak a D-vitamin kapcsán a gyulladásos folyamatok, az inzulinrezisztencia és az elhízás kórlefolyása között is. A D-vitaminnak alapvetően két fajtája van: a kolekalciferol (D3 Vitamin) és az ergokalciferol (D2 Vitamin). A D-vitamin növeli bizonyos gyulladáscsökkentő citokinek termelését és ugyanakkor csökkenti bizonyos más gyulladáskeltő citokinek felszabadulását. Az alacsony D-vitamin szintet kapcsolatba hozzák a fertőzésekkel, a természetes immunitás és bizonyos autoimmun-gyulladásos mechanizmusokkal is. Mindegy is, hogy milyen hatást gyakorol a gyulladásra, a D-vitamin közvetlenül növeli az inzulinérzékenységet és -kiválasztást, melyeket különböző mechanizmusok révén ér el. Mivel egy alacsony szintű gyulladás zajlik a metabolikus szindróma, az elhízás és a diabétesz során is, több szerző kiemeli a D-vitamin fontosságának a szerepét.
A D-vitamin szint meg tudja változtatni a gyulladáskeltő és csökkentő citokinek arányát, ezzel is befolyásolva az inzulin működését, a zsíranyagcserét és a zsírszövetek működését és szerkezetét. Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin koncentrációja kihat a gyulladásos vér paraméterekre (laborértékekre), az inzulinrezisztenciára, a cukortoleranciára és a túlsúlyra. Bizonyos hosszútávú tanulmányok kapcsolatot találtak a D-vitamin és a 2-es típusú cukorbetegség között is. Sok tanulmányban a D-vitamin étrendhez adásával javulást találtak az inzulinérzékenységben, illetve a cukor- és zsíranyagcserében.
Forrás: Rev Endocr Metab Disord. 2017 Jun;18(2):243-258. Vitamin D, sub-inflammation and insulin resistance. A window on a potential role for the interaction between bone and glucose metabolism. Garbossa SG, Folli F.
Fordította: Polgár Annamária Kolléganőnk
Aktuális, soron következő eseményeink
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!