Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
A cékla általánosságban igen jól tolerált és kifejezetten egészséges élelmiszer (erről többször írtunk már) – kivéve a vesekőre hajlamosak és egyes bélpanaszokkal rendelkezők esetén.
A cékla zöldje nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami egyeseknél hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Az oxalátok antitápanyagként is funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy megzavarhatják a mikrotápanyagok felszívódását. Az oxalátok mennyisége a levelekben sokkal magasabb, mint magában a gyökérben, de ennek ellenére a gyökér oxaláttartalma is magasnak mondható. Oxálsavak által okozott (vagy erre utaló) panaszok esetén oxalúria vizsgálat (vizelet) javasolt. A probléma bizonyos bélbaktériumok hiányából is adódik, azaz nem a zöldségfélék oxálsav-tartalma a fő tényező.
A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek olyan fermentábilis szénhidrátok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat – a jókat és a panaszokat okozókat is. A FODMAP-ok kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak bélérzékeny egyéneknél, például Colitis ulcerosában vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!