Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Étrend-kiegészítő Szeminárium – Egyensúlyban a hatóanyagokkal
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix
Freyagena KIDS Mix termékajánló
Sütőtökös snidlinges sushi
Egyik személyes kedvenc… (Laurien)
Burgonya és IR étrend
Inzulinrezisztenciában eléggé rossz híre van a burgonyának a magasabb glikémiás indexe miatt…
Egy személyes jellegű írás…
…Vaspál Melinda kolléganőnktől…
A cékla általánosságban igen jól tolerált és kifejezetten egészséges élelmiszer (erről többször írtunk már) – kivéve a vesekőre hajlamosak és egyes bélpanaszokkal rendelkezők esetén.
A cékla zöldje nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami egyeseknél hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Az oxalátok antitápanyagként is funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy megzavarhatják a mikrotápanyagok felszívódását. Az oxalátok mennyisége a levelekben sokkal magasabb, mint magában a gyökérben, de ennek ellenére a gyökér oxaláttartalma is magasnak mondható. Oxálsavak által okozott (vagy erre utaló) panaszok esetén oxalúria vizsgálat (vizelet) javasolt. A probléma bizonyos bélbaktériumok hiányából is adódik, azaz nem a zöldségfélék oxálsav-tartalma a fő tényező.
A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek olyan fermentábilis szénhidrátok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat – a jókat és a panaszokat okozókat is. A FODMAP-ok kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak bélérzékeny egyéneknél, például Colitis ulcerosában vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!