Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Lehetséges okok a női infertilitás hátterében
Meddőségi kihívásokkal gyakran találkozunk a konzultációkon női és férfi oldalon egyaránt…
A magasabb D-vitamin-szérumszint a divertikulitisz csökkent kockázatával jár együtt
Divertikulitisz akkor fordul elő, amikor a vastagbél falában lévő kis zsebek begyulladnak vagy elfertőződnek. Ezek a kis zsebek vagy zsákok – az úgynevezett divertikulák – akkor alakulnak ki, amikor a vastagbél izmai bizonyos területeken túlságosan legyengülnek. Ennek következtében kifelé nyomódnak és „zsebet” képeznek, leggyakrabban vastagbél alsó részén. A divertikulózis arra utal, hogy a divertikulák még nem fertőződtek el és nem váltak fájdalmassá. A divertikulitisz rendkívül fájdalmas a fellángolás során, súlyos esetekben akár azonnali műtétre is szükség lehet.
A divertikulitisz miatti kórházi felvételek földrajzi és szezonális eltérést mutattak és ez az eltérés összefüggött az ultraibolya fénynek, a D-vitamin-státusz legfontosabb tényezőjének való kitettségben mutatkozó különbségekkel, ezért megvizsgálták a D-vitamin-szérumszintek és a divertikulitisz összefüggését. Ehhez megmérték a D-vitamin szérumszintjét 9116 olyan betegnek, akiknél nem volt szövődményes divertikulózis, és 922 olyan betegnek, akiknél kórházi kezelést igénylő divertikulitisz alakult ki.
A szövődménymentes divertikulózisban szenvedő betegek esetében szignifikánsan magasabb volt az átlagos D-vitamin szérumszintje (29.1 ng/mL), mint a kórházi kezelést igénylő divertikulitiszes betegeknél (25,3 ng/ml). Csökkenő D-vitamin szintet figyeltek meg az alábbi esetekben: a következmények nélküli akut divertikulitiszben szenvedő betegek (25,9 ng/ml), tályoggal járó divertikulitisben szenvedő betegek (25. 8 ng/ml), sürgős laparotómiát igénylő divertikulitiszes betegek (22,7 ng/ml) és a visszatérő divertikulitiszes betegek (23,5 ng/ml).
Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a divertikulózisban szenvedő betegek körében a magasabb D-vitamin szint szignifikánsan összefügg a divertikulitis alacsonyabb kockázatával. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a D-vitaminhiány szerepet játszhat a divertikulitis patogenezisében (betegség lefolyását, változásait, a gyógyulás folyamatát írja le).
Forrás: PMID: 23954650
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!