Zöld tea és az aminosav L-teanin

Zöld tea és az aminosav L-teanin
2022.09.22.

A zöld teát régóta ismerjük antioxidáns tulajdonságairól és bizonyos tápanyagairól.

Egy L-teanin nevű aminosavat is tartalmaz, mely közvetlenül hat az agyra (F). Az L-teanin növelheti bizonyos ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) mennyiségét az agyban, beleértve a dopamint. Számos tanulmány kimutatta, hogy az L-teanin fokozza a dopamintermelést, ezáltal antidepresszáns hatást válthat ki, és javítja a kognitív funkciókat (F).

Ezenkívül más tanulmányok azt sugallják, hogy mind a zöld teából készült L-teanin kivonat, mind a zöld tea gyakori, rendszeres italkénti fogyasztása növelheti a dopamintermelést, és javíthatja a depressziós tüneteket, beleértve a premenstruációs szindrómát is (PMS) (F).

Források:
1. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental stateAnna C Nobre et al. Asia Pac J Clin Nutr. 2008.
2. The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agentPradeep J Nathan et al. J Herb Pharmacother. 2006.
3. Green tea consumption is associated with depressive symptoms in the elderlyKaijun Niu et al. Am J Clin Nutr. 2009 Dec.
4. Tea consumption is inversely associated with depressive symptoms in the elderly: A cross-sectional study in eastern ChinaFu-Dong Li et al. J Affect Disord. 2016.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!