Vörösboros-zöldséges omlós marharagu

Vörösboros-zöldséges omlós marharagu
2023.12.20.

Vörösboros-zöldséges omlós marharagu

Egy igazi klasszikus, mely sokak kedvence és abszolút Ünnepi asztalra méltó étel!

Elkészítési idő: 2-2,5 óra (aktív főzés része ennek max. 30 perc).

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 8-10 ek. olívaolaj
  • 1,5 kg marha stefánia, kb. 3×3 cm-es kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma, kis kockákra vágva
  • 2 szál angol zeller, vékonyra szeletelve
  • 2 nagyobb sárgarépa, hámozva, karikára vágva
  • 2 nagyobb fehérrépa, hámozva, karikára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 1 ek. piros arany (édes vagy csípős is jó)
  • 250 ml száraz vörösbor
  • 1 liter marha alaplé (pl. Alaplé bár)
  • 2 babérlevél
  • 2 szár rozmaring
  • 1 csapott ek. rizs- vagy gm zabliszt
  • só és frissen őrölt feketebors, ízlés szerint

Egy nagy edényben 4-5 evőkanál olívaolajon körbepirítjuk a húst, kb. 10-15 percig. Ha nagyon sok vizet ereszt, akkor azt öntsük le róla, a húst pedig szedjük ki egy tálba. Az edényben felmelegítjük a maradék olívaolajat és hozzáadjuk a hagymát, a zellert, a répát és a fehérrépát, sózzuk és 5-10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a sűrített paradicsomot és a piros aranyat és 2-3 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk az előpirított húst, felöntjük a borral és az alaplével, sózzuk és borsozzuk, és beletesszük a fűszereket is. Lefedve kb. 1,5 órán át főzzük, vagy amíg puha nem lesz a hús. A végén a lisztet csomómentesre keverjük pár kanálnyi forró lével és beleöntjük a raguba, pár percig forraljuk és kész! Tálalás előtt halásszuk ki a babérlevelet és a rozmaring ágat. Főtt burgonyával, vajas burgonyapürével vagy sült gyökérzöldségekkel, és persze fermentált zöldséggel ajánljuk. Nyugodtan készítsük el egy nappal előre, másnapra csak még finomabb lesz!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!