Tojásos ananászos pirított rizs kimchivel

Tojásos ananászos pirított rizs kimchivel
2023.04.20.

A mai ebédem: tojásos ananászos pirított rizs kimchivel.
A kimchit fel is lehet vagdosni és belepirítani a rizsbe, ezt nevezik pirított kimchi rizsnek. Azt is nagyon ajánlom, mert isteni finom!

Többen tudjátok, hogy szakács vagyok (Laurien), és akik (remélhetőleg büszke) tulajdonosai valamelyik Táplálkozás-Beállítás szakácskönyvnek azt is tudhatják, hogy a férjem is szakács. Na most, ha két gasztro imádó szakács egy háztartásban él, ott bizony az év minden napjára elegendő, házilag készült kimchi lesz a hűtőben. A legutóbbi eresztés néhány hete készült el és annyi lett, hogy jövő tavaszig biztosan van utánpótlás!

A Három Királyság idején (Kr. u. 220-280) más királyságok is felfigyeltek arra, ahogyan a koreaiak az ételeiket tartósították, innen erednek az első írások a kimchiről. Ebben az időben robbanásszerűen megnőtt a királyságok közötti kereskedelem, ezáltal új zöldségek kerültek Koreába, köztük a napa káposzta, azaz a kínai kel is. Az ezt követő több száz év során minden újfajta zöldség és fűszer érkeztével, újabb és újabb változatok születtek. Az eredeti kimchi retekből készült, mivel helyileg megtermett.

200 évvel ezelőtt körülbelül 100 féle kimchi létezett, mára már több mint 200 fajta kimchi van a piacon. Nemzetközi szinten az egyik legnépszerűbb zöldséges köret lett. A kimchi különféle típusai közé tartozik pl. a kkakdugi (kockára vágott retek kimchi), a mul kimchi (vízi kimcsi) és a chonggak kimchi (lófarok retek kimchi). A különböző típusokat népszerű koreai ételekben is előszeretettel használják, pl. kimchi rizshez, fűszeres sertéshez, kimchi palacsintához és kimchi pörkölthez.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi kimchi!

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!